Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Telefon: 0411-533116

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@swipnet.se

Strandåkra Vingård Abbekås

På gården finns en gårdsbutik med självbetjäning.

​Öppet dagligen kl. 06.30-21.00.

Honungsörtsbonden proudly presents:

Färskpotatis

Rocket​"karaktär inslag av beska och jordig smak" SLUT
Arrow "smakrik och smörig med inslag av sommar" SLUT
Solist "mjuk, len och lång eftersmak" SLUT

Potatis

​Folwa "svag doft inslag av gräs och hö"

Bintje "smak av liten frysärta och viss beska"

King Edward VII "stor smak av smör, nötter och skogssvamp"

Amandine (delikatesspotatis) "grön doft och smak av mandelsötma"

Bakpotatis, Folwa

Delikatesspotatis (små) Folwa

Lök

Gul lök, 3 kg

Gul lök, 10 kg

Röd lök, 3 kg

Gul och röd lök, styckepris

Smålök, gul, lösvikt

Morötter, 5 kg

Fodermorötter, 25 kg​​

​​​​

Mer om potatisens smaker finns på på smak.se. Se under livsmedel/svensk potatis/potatisens smakord.

Vad tycker Du?

​​

Välkomna!​

​Göran Olsson

tele 0705475406

​Vanlig lök ger skydd mot flera cancertyper

Publicerat 2006-12-16 18:08

Vanlig lök skyddar mot cancer visar de första stora studierna på människor. Med minst en medelstor gul lök om dagen på tallriken sjönk risken för nio cancertyper med mellan 25 och över 80 procent.

Enligt en rapport från forskare på Mario Negri-institutet i Milano hjälper lök mot bland annat bröst-, livmoder, mag-, prostata och ändtarmscancer, rapporterar Svenska Dagbladet.

Studien omfattar 10 000 cancerpatienter i Italien och Schweiz vars matvanor har jämförts med 15 000 friska personer.

De som åt mest lök minskade risken för cancer i munhåla och svalg med 84 procent, för ändtarmscancer med 56 procent och för bröstcancer med 25 procent. Risken för cancer i livmoder, prostata och njurar minskade med 73, 71 respektive 31 procent, enligt studien.

Nästan för bra för att vara sant, konstaterar Alicja Wolk, professor på Karolinska institutet, i samtal med TT.
Hon varnar för eventuella felkällor: de friska vet kanske inte alla vad de har petat i sig, de som äter mycket lök har kanske över huvud taget nyttiga matvanor och de tillfrågade kan ha ändrat sina matvanor över tid.

Men att lök är hälsosamt och kan förhindra sjukdomar är inte överraskande. Den innehåller antioxidanter, svavelosande substanser de som får våra ögon att tåras och flera andra nyttiga substanser, säger Wolk.

Enligt henne spelar det mindre roll om man äter löken rå eller tillagad. Visserligen minskar c-vitaminerna när lök och andra grönsaker kokas, men de övriga substanserna blir på det hela taget kvar.

Och det spelar knappast någon roll vilken typ av lök man äter. Den kemiska uppsättningen är ungefär lika i alla. Enligt de italienska forskarna är behovet 80 gram om dagen, som en medelstor gul lök.

Alicja Wolk leder en forskargrupp som studerar kopplingen mellan matvanor och sjukdomar hos över 60 000 kvinnliga mammografipatienter och 50 000 män i Uppsala, Örebro och Västmanlands län.

Kvinnorna tillfrågades första gången 1987, en andra gång 1997 och ska, om anslag beviljas, tillfrågas en tredje gång 2007. Männen tillfrågades första gången 1997 och ska också de på nytt få besvara forskarnas frågor nästa år.

Thomas Hamberg/TT.​

Gul lök

Lök är uppbyggda av tjocka, saftiga blad som ligger i lager. Ytterst ligger ett lager av tunna blad. Storlek och form varierar. Röd och gul lök (Allium cepa). Kallas även kepalök och härstammar från Västasien och växer fortfarande vild på stäpperna där. Därifrån har romarna spridit löken förde med löken till Europa. Till Amerika förde Columbus med sig löken. Idag odlas den i alla länder med tempererat klimat. I Sverige har lök odlats sedan medeltiden.

Lök kan både sås och planteras. Lök finns tillgängligt året runt, eftersom man kan vinterlagra dem. När löken är upptagen ställs den in på lagret, där den torkas med varmluft, ca +30 ºC. Den relativa luftfuktigheten bör ligga vid 60-70 %. Torkningen tar ca 10-20 dygn. När torkningen är färdig lagras den vid +1,5ºC - 0ºC och 70-75 % relativ luftfuktighet. Under dessa förhållanden kan den hålla i 4-7 månader.
Lök sorteras in i klass I och klass II.

Röd lök

Lök är uppbyggda av tjocka, saftiga blad som ligger i lager. Ytterst ligger ett lager av tunna blad. Storlek och form varierar.
Röd och gul lök (Allium cepa). Kallas även kepalök och härstammar från Västasien och växer fortfarande vild på stäpperna där. Därifrån har romarna spridit löken förde med löken till Europa. Till Amerika förde Columbus med sig löken. Idag odlas den i alla länder med tempererat klimat. I Sverige har lök odlats sedan medeltiden.

Lök kan både sås och planteras. Lök finns tillgängligt året runt, eftersom man kan vinterlagra dem. När löken är upptagen ställs den in på lagret, där den torkas med varmluft, ca +30 ºC. Den relativa luftfuktigheten bör ligga vid 60-70 %. Torkningen tar ca 10-20 dygn. När torkningen är färdig lagras den vid +1,5ºC - 0ºC och 70-75 % relativ luftfuktighet. Under dessa förhållanden kan den hålla i 4-7 månader.
Lök sorteras in i klass I och klass II.

Potatis

För 1800-talets befolkning-sökning var potatisen viktig. Potatis ger, avseende såväl energi som protein, mer än dubbelt så hög avkastning per arealenhet som spannmål, men potatisodling kräver också mer arbete. Från USA kom potatisbladmögel på 1840- talet och ledde på Irland till en svältkatastrof. Till Sverige kom sjukdomen 1845, men här fick den mer begränsade konsekvenser.

I början av 1900-talet upphörde odlingsökningen, men den bibehöll sin högsta nivå under ett halvt århundrade med årliga skördar på nära två miljoner ton. Sedan 1950-talet har noterats en långsam nedgång. Utvecklingen under vårt århundrade har framför allt präglats av försök att mekanisera både sättning och upptagning, en mer omfattande mekanisering genomfördes först efter andra världskriget.