Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Telefon: 0411-533116

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@swipnet.se

Strandåkra Vingård   

Strandåkra Vingård etablerades 2004, en ekologisk vingård som bedrivs utan handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Vi startade med traditionell vinmakning på hobbynivå och erhöll två diplom vid den första registrerade vindiplomeringen anordnad av Föreningen Svenska Vinodlare som ägde rum 2008. Ett vardera, för vårt vita respektive röda vin, den senare för övrigt bäst i sin klass i konkurrens med ca 40 andra vingårdar, varav en del kommersiella. Detta var stort för en liten hobbyvingård. 

Därefter följde ca 10 år av experimentlusta på hobbynivå, där vi tog ut svängarna rejält...svavelfritt vin, rose, beaujolais noveau för både rött och vitt, mousserande, brut nature, naturvin. 

Nyfikenheten, viljan att utvecklas och att gå sin egen väg har alltid varit stor här på Strandåkra Vingård.

​Vi kom fram till vår filosofi, hur vi ville jobba. Strandåkra Vingård, vin så naturligt som möjligt. Vi jobbar långsiktigt och med högsta kvalitet som målsättning. 

Vingårdens inriktning är dess mousserande, brut nature och vita viner Blackbird, som ännu inte finns kommersiellt på marknaden. Första släppet inom familj och grannar är på Valborg 2018.

Namnet Blackbird kom till under en gruppövning under sommelierutbildningen, som gick ut på att blanda ett eget vin och marknadsföra det. Jag hade mitt mousserande vin från 2014 i åtanke med lansering vid Valborg istället för Nyårsafton. Valborgsmässoafton på Strandåkra,  till och med festligare än själva nyårsafton. Alla grannar drar sitt strå till stacken. Gemensam middag och därefter Valborgsbål vid havet. Tillsammans välkomnar vi den efterlängtade VÅREN!

Strandåkras Blackbird - en lika sprittande upplevelse och säkert vårtecken som koltrasten! Nästa släpp, då  av kommersiell mousserande Blackbird blir tidigast Valborg 2022.

Strandåkra Vineri blev godkänt hösten 2017. Där tillverkas även morotsjuice och rödbetsjuice som planeras att säljas i gårdsbutiken under våren 2018. Planer finns även på rabarberdricka, fläderlemonad och äpplemust på fallfrukt. 

Vingården och vineriet visas i nuläget endast för våra semestergäster på Hertahus på grund av tidsbrist.

Välkomna hälsar Eva Nilsdotter Olsson, vinbonde och sommelier