Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@abbekas.se

                         Välkommen till Strandåkra!

​Granne med havet ligger Strandåkra, ett familjejordbruk där det i generationer odlats tidig färskpotatis. Den tidiga färskpotatisjorden finns endast i trakterna kring Abbekås och Hörte, Böste, Höllviken och Bjäre i hela vårt avlånga land.

Målsättningen är att på ett hållbart sätt leverera goda jordbruksprodukter och samtidigt med hjälp av lantbruket försöka försköna gårdens omgivningar och gynna de vilda pollinatörerna på olika sätt.

Det havsnära jordbruket levererar alltifrån produkter till upplevelser.

I gårdsbutiken finner man den tidigaste egenodlade färskpotatisen, lök och morötter. Men även primörer som jordgubbar och sparris efter säsong samt ägg från gårdens egna höns. 

Färska, ekologiska nässelskott från ekologiskt certifierade marker plockas på beställning till gourmetrestauranger för avhämtning i vår gårdsbutik.

I gårdens vineri där det tillverkas ekologiskt mousserande vin finner man upplevelser i form av vinturism med studiebesök i vineriet.

Vi jobbar på provsmakningar 2022: "Maritima vinupplevelser med Abbekåsvin®", i första hand för våra semestergäster på intilliggande Hertahus, men även för allmänheten som är nyfikna och intresserade av genuint hantverksmässig och småskalig tillverkning av lokalodlat vin. Mer info kommer snart.

​Ni hittar oss på OrganicSweden, se under Ekoportalen/Strandåkra Vingård.

Gården ligger ca 1 km väster om Abbekås, väg 9. "Lavendelfälten" längs havet som många undrat över är Honungsört, Phacelia tanacetifolia, Bentham (tanacetífo´lius betyder "med blad som renfanan Tanacetum") och fungerar som fånggröda och hindrar näringsläckage av kväverester i marken till Östersjön. Nektarn ger föda åt otaliga vilda och tama pollinerare. Den tillför även ökad mullhalt i jorden då den myllas ner. Att den därtill är vacker att titta på, violett färg anses stå för stillhet och inre lugn, gör ju inte saken sämre.