Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@abbekas.se

                         Välkommen till Strandåkra!

​Granne med havet ligger Strandåkra, ett familjejordbruk där det i generationer odlats tidig färskpotatis. Den tidiga färskpotatisjorden finns endast i trakterna kring Abbekås och Hörte, Böste, Höllviken och Bjäre i hela vårt avlånga land.

Målsättningen är att på ett hållbart sätt leverera goda jordbruksprodukter och samtidigt med hjälp av lantbruket försöka försköna gårdens omgivningar och gynna de vilda pollinatörerna på olika sätt.

Det havsnära jordbruket levererar alltifrån produkter till upplevelser.

I gårdsbutiken finner man den tidigaste egenodlade färskpotatisen, lök och morötter. Men även primörer som jordgubbar och sparris efter säsong samt ägg från gårdens egna höns. 

Färska, ekologiska nässelskott från ekologiskt certifierade marker plockas på beställning till gourmetrestauranger.

I gårdens vineri där det tillverkas ekologiskt mousserande vin finner man upplevelser i form av vinturism med studiebesök i vineriet.

Förhoppningsvis är vi snart igång med våra provsmakningar av ekologiskt mousserande vin: Maritima vinupplevelser med Abbekåsvin®", för de som är intresserade av hantverksmässig och småskaligt tillverkning av lokalodlat mousserande vin. Mer info kommer snart.

​​

Gården ligger ca 1 km väster om Abbekås, väg 9. "Lavendelfälten" längs havet som många undrat över är Honungsört, Phacelia tanacetifolia, Bentham (tanacetífo´lius betyder "med blad som renfanan Tanacetum") och fungerar som fånggröda och hindrar näringsläckage av kväverester i marken till Östersjön. Nektarn ger föda åt otaliga vilda pollinerare. Den tillför även ökad mullhalt i jorden då den myllas ner. Att den därtill är vacker att titta på, violett färg anses stå för stillhet och inre lugn, gör ju inte saken sämre.