Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@abbekas.se

Välkommen till Strandåkra!

​Strandåkra är ett familjejordbruk som drivs av Göran Olsson. Göran är fjärde generationen jordbrukare på gården, som varit i släktens ägo sedan 1894. 

Gården bedriver odling, enligt kvalitetsmärkningen Svensk Sigill, IP-odlad färskpotatis, sommarpotatis, vinterpotatis, gul lök, röd lök, morötter och spannmål och målsättningen är att på ett hållbart sätt odla fram goda produkter och samtidigt försköna omgivningen med hjälp av lantbruket.

​Här finns även en EU-ekologiskt certifierad vingård med eget vineri, ABBEKÅSVIN, Strandåkra Vingård ® ekologiskt odlat med biodynamiska principer sedan 2004. Ni hittar oss på OrganicSweden, se under Ekoportalen.

Semestergäster kan få veta mer om vinmakningen i vineriet via studiebesök med temat: "Ekologiska bubblor från Sydkusten".

Vi är medlemmar i Den goda Jorden ideell förening som arbetar för att skydda åkermark från att bli förstörd för all framtid och förmedla kunskap om åkermarkens stora betydelse för kommande generationers mat- och energiproduktion. 

ATT BEVARA ÅKERMARKEN INNEBÄR HÅLLBAR UTVECKLING!

VI HAR INTE ÄRVT JORDEN AV VÅRA FÖRÄLDRAR, VI HAR LÅNAT DEN AV VÅRA BARN.

Vi är också anslutna till Regional Matkultur Skåne. "Din vägvisare till den skånska maten - producenter, restauranger, caféer och gårdsbutiker som erbjuder lokalproducerade råvaror och regionala specialiteter". Läs mer på www.culinary-heritage.com  eller www. facebook.com/matkultur

Gården ligger ca 1 km väster om Abbekås, väg 9. "Lavendelfälten" längs havet som många undrat över är Honungsört, Phacelia tanacetifolia, Bentham (tanacetífo´lius betyder "med blad som renfanan Tanacetum") och fungerar som fånggröda och hindrar näringsläckage av kväverester i marken till Östersjön. Nektarn ger föda åt otaliga vilda och tama pollinerare. Den tillför även ökad mullhalt i jorden då den myllas ner. Att den därtill är vacker att titta på, violett färg anses stå för stillhet och inre lugn, gör ju inte saken sämre.

År 2020 och 2021 har honungsörten på grund av väderförhållanden såtts sent, lite för sent för att den skulle gynna en större mängd pollinerare, men den EU-ekologiskt certifierade ängen vid bevattningsdammen och strandängarna med sin ljuvliga biologiska mångfald gör om möjligt ännu större nytta eftersom de är perenna.

​På den intilliggande fastigheten, Hertahus, finns även fyra lägenheter för semestergäster, under lågsäsong anordnas weekend-paket, minisemester till rimliga priser, läs mer under fliken Hertahus. Vinturism. Studiebesök på ABBEKÅSVIN, Strandåkra Vingård ingår i en veckas vistelse på Hertahus, tema, se ovan.

​VI HAR DOCK INGEN PROVSMAKNING AV VINER, VI VÄNTAR FORTFARANDE PÅ GÅRDSFÖRSÄLJNING AV VIN, SVEKFULLA POLITIKER TILL TROTS.

​Läs mer om minisemester och weekend-paket under fliken Hertahus.

​På gården Strandåkra finns en gårdsbutik med självbetjäning. Öppet dagligen kl. 06.30-21.00. 

​ 

Där finns för närvarande:

Potatis

Färskpotatis

Rocket, Solist SLUT

Sommarpotatis

Magda, SLUT

Perlo SLUT

Vinterpotatis

Folwa, 5 kg

King Edward VII, 5 kg

Bintje, 5 kg

Delikatesspotatis, Amandine,

"Delikatesspotatis", små Folwa, lösvikt

Bakpotatis Folwa

Bakpotatis, Queen Anne , 5 kg

Lök

Gul lök, 3 kg  eller styckepris

Gul lök, 10 kg SLUT

Röd lök, 3 kg eller styckepris

Smålök, gul, lösvikt  

Morötter

Morötter, 5 kg

Fodermorötter, 25 kg

Förvällda, förvällda, finfördelade nässelskott till soppa eller pesto från egna ekologiskt certifierade ängar. SLUT

RABARBER SLUT

​​

JORDGUBBAR SLUT


SPARRIS SLUT

Ägg i begränsad mängd, från avslappnade hönor som får sprätta utomhus, får andas frisk luft och själv välja sin föda

Fläderdryck SLUT

Rabarberdryck SLUT

Välkomna!

Göran Olsson

Telefon: 0705475406