Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@swipnet.se

Strandåkra Vingård, ekologisk sedan 2004   

Strandåkra Vingård etablerades 2004, en ekologisk vingård med inslag från biodynamin som bedrivs utan handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Vi startade med traditionell vinmakning på hobbynivå och erhöll två diplom vid den första registrerade vindiplomeringen anordnad av Föreningen Svenska Vinodlare som ägde rum 2008. Ett vardera, för vårt vita Madeleine Angevine 2006 respektive röda vin, Rondo 2007, den senare för övrigt bäst i sin klass i konkurrens med ca 40 andra vingårdar, varav en del kommersiella. Detta var stort för en liten hobbyvingård. 

Därefter följde ca 10 år av experimentlusta på hobbynivå, där svängarna togs ut rejält.... med en nyfikenhet, vilja att utvecklas och att gå sin egen väg ...precis som Abbekåsa-gåsen Joakim ...svavelfritt vin, rose, beaujolais noveau för både rött och vitt, mousserande, brut nature, naturvin. "-Superoxiderade!" enligt juryn om ett flertal viner. Ungefär som mantrat för ett antal år sedan vid provsmakning av naturviner. Förvisso sant, men de lärorika experimentvinerna ledde fram till filosofin: Strandåkra Vingård, vin så naturligt som möjligt.

En strävan mot att kunna tillverka torra, oekade viner, rent med druvan i fokus och minimalt med vinmakning samt eleganta viner där ytterligare aromer utvecklats via vinmakningen sur lie med batonnage.  

Ett vin som i vinstil, doft och smak, berättar när, var och hur, i en stilla, knappt hörbar lovsång till platsen rankorna vuxit på (uttryckt i toner.. som i Max Richter`s  Path 5 med Grace Davidson eller kanske som i The Way We Were med Barbra Streisand). Medan de som föredrar mindre torra, syrafriska viner bara hör Lemon Tree med Fool,s Garden. Eller som vi beskriver våra viner...

Granne med havet på Sydkusten mellan fiskelägena Abbekås och Hörte ligger Strandåkra Vingård. Det piskande havet och de saltstänkta vågorna kan om man sluter ögonen förnimmas av en viss sälta i det ungdomliga vinet och dånet från dem av den friska, ibland nästan attackerande syran. Druvan Solaris bidrar med citron, röd grapefrukt och gröna äpplen. En del av vinmakningen omfattar sur lie med batonnage, vilket innebär att vinet legat på sin jästfällning med omrörning under vintern och tillförts mer komplexitet och struktur till det torra, vita vinet. Traditionell följeslagare till den här typen av vin med druvan Melon de Bourgogne är seafood, fisk och skaldjur, i synnerhet ostron, att avnjutas vid havet enligt förebilden i Nantais-regionen vid den karga Atlantkusten i västra Frankrike. Andra viktiga förebilder är Vouvray och Chablis. Ekologisk sedan starten 2004. 

Ja, trots att vinmakningen och vinstilarna på vingården har avlöst varandra i rask takt, har det tvärtom aldrig experimenterats med själva odlingen av druvor, som har varit strikt ekologisk sedan starten 2004 och det känns bra att vi år efter år envist hållit fast vid våra mål och visioner om hur vårt vin skall odlas. KRAV-certifiering av vinodlingen har påbörjats 2019.

Ekologisk vinodling tar inte mer mark i anspråk och ger lika stora kvantiteter kvalitetsvin som övrig vinodling i Europa. En kvalitetsmedveten vinodlare vet att noggrann gallring av klasar är oerhört viktigt om man har siktet inställt på kvalitet.

" Är ekologiskt ute? Och hållbart inne?" 

"Ekologiskt är en lika stor trend idag som förr. Frankrike har på tio år tredubblat sin areal med ekologiska vingårdar. 2017 (senaste siffrorna) hade en stor ökning. Samma utveckling ser man i de flesta andra stora vinländer."

"Prognosen är att utvecklingen kommer att fortsätta i samma takt" 

"Till och med de stora (och lite traditionstyngda, gammaldags) kända slotten i Bordeaux inriktar sig mer och mer på ekologiskt. Chateau Pontet Canet var pionjär. Nyligen sa Bernard Arnault, ägaren till Chateau d'Yquem att man satsar på att bli ekologisk. Och biodynamisk. Arnault kontrollerar även 22 % av produktionen i Champagne och 46 % i Cognac (som ju har sitt ursprung i vin) så hans inflytande kan man inte underskatta."

"Så, nej, ekologiskt är inte ute. Inte alls."

Ur: Nyhetsbrevet BKWine Brief. Sveriges mest lästa kvalitetssajt om vin sedan 1996.

Boktips: Vinet och Miljön Ekologiskt, biodynamiskt och naturligt.  Britt Karlsson och Per Karlsson 

bkarlsson@bkwine.com"

Druvsorterna vi odlar är Solaris, Melon de Bourgogne och Seyval Blanc.

Solaris är en tysk korsning som innehåller Merzling, Riesling och Pinot gris/Ruländer/Grauburgunder

Melon de Bourgogne är en fransk korsning mellan Pinot Blanc och Gouais blanc

Seyval Blanc är en fransk korsning med amerikanska rötter, Seibel 5656 och Rayon d'Or

Vingårdens nuvarande inriktning är dess stilla vita viner, samt mousserande vinet Blackbird, brut nature, som ännu inte finns kommersiellt på marknaden. 

Namnet Blackbird kom till under en gruppövning under sommelierutbildningen, som gick ut på att blanda ett eget vin och marknadsföra det. Jag hade mitt mousserande vin från 2014 i åtanke med lansering vid Valborg istället för Nyårsafton. Valborgsmässoafton på Strandåkra, till och med festligare än själva nyårsafton. Valborgsbål vid havet där vi välkomnar den efterlängtade VÅREN!

Strandåkras Blackbird - ett säkert vårtecken!

Favoritkock- och sommelier är Michel Jamais, utan tvekan.

Vinturism, studiebesök på vingården och i vineriet

Strandåkra Vineri blev godkänt hösten 2017. Förutom vin tillverkas där även morotsjuice och rödbetsjuice enligt Svensk Sigill, av hållbart odlade, handskalade rotfrukter samt torkat, ekologiskt nässelpulver från egna obesprutade strandängar. Juicerna och nässelpulvret säljs efter säsong i gårdsbutiken. Nässelpulvret är för närvarande trots säsong slutsålt.

I en veckas vistelse på Hertahus ingår studiebesök för de som är intresserade av vinmakningen i vineriet: "Ekologiska bubblor från Sydkusten" och övrig vinmakning av vitt vin samt förädlingen av morotsjuice, rödbetsjuice och nässelpulver. De sistnämnda produkterna under temanamnet: "Kom tillbaka till dina rötter!"  Vi har dock ingen provsmakning av viner. All besökstid enligt överenskommelse. Ring och boka studiebesök på e-post eva.nilsdotter@skivarp.se  eller sms på mobil 0703-794815. 

Konstnärlig ledare, etiketter och bilder i broschyren Regional Matkultur Skåne 2019, är Andreas Lönnborn Johansson.

Välkomna till Strandåkra vineri hälsar Eva Nilsdotter Olsson, M Sc,  ekologisk vinbonde och utbildad sommelier