Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@swipnet.se

Strandåkra Vingård, ekologisk sedan 2004   

Strandåkra Vingård etablerades 2004, en ekologisk vingård som bedrivs utan handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Vi startade med traditionell vinmakning på hobbynivå och erhöll två diplom vid den första registrerade vindiplomeringen anordnad av Föreningen Svenska Vinodlare som ägde rum 2008. Ett vardera, för vårt vita Madeleine Angevine 2006 respektive röda vin, Rondo 2007, den senare för övrigt bäst i sin klass i konkurrens med ca 40 andra vingårdar, varav en del kommersiella. Detta var stort för en liten hobbyvingård. 

Därefter följde ca 10 år av experimentlusta på hobbynivå, där svängarna togs ut rejält....nyfikenheten, viljan att utvecklas och att gå sin egen väg har alltid varit stor här på Strandåkra Vingård...svavelfritt vin, rose, beaujolais noveau för både rött och vitt, mousserande, brut nature, naturvin. De lärorika experimentvinerna ledde fram till filosofin: Strandåkra Vingård, vin så naturligt som möjligt. Avskalat och rent med druvan i fokus och minimalt med vinmakning. Less is more. Att jobba långsiktigt med högsta kvalitet som målsättning. 

Trots att vinmakningen och vinstilarna på vingården har avlöst varandra i rask takt, har det tvärtom aldrig experimenterats med själva odlingen av druvor, som har varit strikt ekologisk sedan starten 2004 och det känns bra i nuläget att vi år efter år envist hållit fast vid våra mål och visioner om hur vårt vin skall odlas. KRAV-certifiering av vinodlingen kommer att ske 2019.

Ekologisk vinodling tar inte mer mark i anspråk och ger lika stora kvantiteter kvalitetsvin som övrig vinodling. En kvalitetsmedveten vinodlare vet att noggrann gallring av klasar är oerhört viktigt om man har siktet inställt på kvalitet. 

Vingårdens nuvarande inriktning är dess stilla vita viner, samt mousserande vinet Blackbird, brut nature, som ännu inte finns kommersiellt på marknaden. Av de ekologiska blå druvorna torkar vi skalet som blir ett krispigt och nyttigt snacks fulla med antioxidanter såsom Resveratrol.

Namnet Blackbird kom till under en gruppövning under sommelierutbildningen, som gick ut på att blanda ett eget vin och marknadsföra det. Jag hade mitt mousserande vin från 2014 i åtanke med lansering vid Valborg istället för Nyårsafton. Valborgsmässoafton på Strandåkra, till och med festligare än själva nyårsafton. Grannarna drar sitt strå till stacken. Gemensam middag och därefter Valborgsbål vid havet. Tillsammans välkomnar vi den efterlängtade VÅREN!

Strandåkras Blackbird - en lika sprittande upplevelse och säkert vårtecken som koltrastens!

Studiebesök och Provsmakningar

Strandåkra Vineri blev godkänt hösten 2017. Förutom vin tillverkas där även morotsjuice och rödbetsjuice enligt Svensk Sigill, av hållbart odlade, handskalade rotfrukter samt torkat, ekologiskt nässelpulver från egna obesprutade strandängar. Juicerna och nässelpulvret säljs i gårdsbutiken. Nässelpulvret för säsongen såldes dock slut under Panntofflamarknaden, men i mars är vi säkert igång igen.

Vi ordnar studiebesök för de som är intresserade av vinmakningen i vineriet: "Ekologiska bubblor från Sydkusten", samt förädlingen av morotsjuice, rödbetsjuice och nässelpulver. De sistnämnda produkterna under temanamnet:"Smakar kanske inte så gott, men gör gott"!. Studiebesöket kostar 100 kr per person och varar ca 45 minuter. I studiebesöket ingår även smakprov av juicerna samt en flaska valfri morotsjuice eller rödbetsjuice att ta med hem. Vi har dock ingen provsmakning av viner. Max 10 besökare per studiebesök. All besökstid enligt överenskommelse. Ring och boka studiebesök på e-post eva.nilsdotter@skivarp.se eller mobil eller sms på tele 0703-794815.

Konstnärlig ledare, etiketter och bilder i broschyren Regional Matkultur Skåne 2019, är Andreas Lönnborn Johansson.

Välkomna till Strandåkra vineri hälsar Eva Nilsdotter Olsson, M Sc,  ekologisk vinbonde och utbildad sommelier