Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@swipnet.se

Strandåkra Vingård, ekologiskt bubbel från Sydkusten  

Granne med havet på Sydkusten mellan fiskelägena Abbekås och Hörte ligger Strandåkra Vingård, verksam enligt filosofin: Vin så naturligt som möjligt. Strandåkra Vingård etablerades 2004, ekologisk sedan starten och KRAV-certifierad sedan 2019. 

Vingårdens inriktning är torra, vita viner: gårdens mousserande vin, Strandåkra brut nature, (inget tillsatt socker efter andra jäsningen/non dosage) producerad på druvsorterna Solaris, Seyval Blanc och Melon de Bourgogne, gårdens stilla viner Strandåkra  sur lie på Solaris och Melon de Bourgogne samt "skaldjursvinet" på klassiskt manér på druvsorten Melon de Bourgogne.

​ 

​Solaris är en tysk korsning som innehåller Merzling, Riesling och Pinot gris/Ruländer/Grauburgunder

Melon de Bourgogne är en fransk korsning mellan Pinot Blanc och Gouais blanc

Seyval Blanc är en fransk korsning med amerikanska rötter, Seibel 5656 och Rayon d'Or

​Det piskande havet och de saltstänkta vågorna kan om man sluter ögonen förnimmas av en viss sälta i de ungdomliga vinerna och dånet från dem av den härligt friska men ändå alltid elegant balanserade syran som skapas via sur lie, lager på lager av speciella aromer och en angenämt avrundande fyllighet som fyller upp hela munnen och lämnar en lång eftersmak. 

"Som att slänga sig i en våg, tumla runt några varv och förlora kontrollen några sekunder för att återigen landa mjukt på fötterna igen."

Observera att uttrycket inte på något sätt avser att förhärliga alkohol utan är ett sätt att beskriva Strandåkras vin i form av en kvadruppel salchow? Druvsorterna Solaris och Melon de Bourgogne bidrar med grapefrukt och fläder respektive citron och gröna äpplen.

 

" Är ekologiskt ute? Och hållbart inne?" 

​"Ekologiskt är en lika stor trend idag som förr. Frankrike har på tio år tredubblat sin areal med ekologiska vingårdar. 2017 (senaste siffrorna) hade en stor ökning. Samma utveckling ser man i de flesta andra stora vinländer."

"Prognosen är att utvecklingen kommer att fortsätta i samma takt" 

"Till och med de stora (och lite traditionstyngda, gammaldags) kända slotten i Bordeaux inriktar sig mer och mer på ekologiskt. Chateau Pontet Canet var pionjär. Nyligen sa Bernard Arnault, ägaren till Chateau d'Yquem att man satsar på att bli ekologisk. Och biodynamisk. Arnault kontrollerar även 22 % av produktionen i Champagne och 46 % i Cognac (som ju har sitt ursprung i vin) så hans inflytande kan man inte underskatta."

​"Så, nej, ekologiskt är inte ute. Inte alls."

Ur: Nyhetsbrevet BKWine Brief. Sveriges mest lästa kvalitetssajt om vin sedan 1996.

Bokt: Vinet och Miljön Ekologiskt, biodynamiskt och naturligt.  Britt Karlsson och Per Karlsson 

bkarlsson@bkwine.com"

Ekologisk vinodling tar inte mer mark i anspråk och ger lika stora kvantiteter kvalitetsvin som övrig vinodling i Europa. En kvalitetsmedveten vinodlare vet att noggrann gallring av klasar är oerhört viktigt om man har siktet inställt på kvalitet.

​KRAV, det de står för, har alltid varit ledstjärnan på Strandåkra Vingård. Men medlemskapet i Naturskyddsföreningen, som är delägare i KRAV, är annullerat sedan många år tillbaka. Den aggressiva tonen är ingen väg att gå. Den snarare förstör marknaden för KRAV-bönder.

 

Droppen blev en artikel om svenska äppelodlare tillsammans med en teckning där Snövit biter i giftäpplet. Det måste finnas saklighet i debatten och i informationen som ges ut. Blott Sverige svenska äpplen har!  

Konkurrenskraftiga viner enligt KRAV var mitt mål som jag nu äntligen nått fram till, efter år av försöksverksamhet, för att hitta den ultimata vinstilen. Varför belasta miljön mer om man klarar sin produktion utan?  

Viktig förebild är Helen Browning. Hon bedömer sin framgång utifrån hur många personer som kan försörja sig och sina familjer på ett meningsfullt och hälsosamt sätt utifrån gårdens verksamheter. "-Marken måste kunna livnära fler människor och ge ännu fler möjlighet att leva på ett givande sätt. Det är en sådan lokal gemenskap jag vill bygga." 

Ur branschtidningen "E - Ekologiskt lantbruk" 

​Bok: "Pig. Tales from an organic farm".  

                               

​Vinturism, studiebesök på vingården och i vineriet

På grund av tidsbrist har vi begränsat verksamheten med studiebesök enbart för semestergäster på Hertahus.

I en veckas vistelse på Hertahus ingår studiebesök för de som är intresserade av vinmakningen i vineriet: 

"Ekologiska bubblor från Sydkusten".

VI HAR DOCK INGEN PROVSMAKNING AV VINER.

 

Etiketter och bilder i broschyren Regional Matkultur Skåne är skapade av Andreas Lönnborn Johansson. 

Övrig inspiration från Rita Nilsdotter, syster min.