Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@swipnet.se

Strandåkra Vingård, ekologiska bubblor från Sydkusten  

Granne med havet på Sydkusten mellan fiskelägena Abbekås och Hörte ligger Strandåkra Vingård, verksam enligt filosofin: Vin så naturligt som möjligt. Strandåkra Vingård etablerades 2004, ekologisk sedan starten och KRAV-certifierad sedan 2019. 

Konkurrenskraftiga viner enligt KRAV var mitt delmål som jag nu tror mig kunna skönja, efter år av försöksverksamhet, för att hitta den ultimata vinstilen. Varför belasta miljön mer om man klarar sin produktion utan?

Vingårdens inriktning är mousserande viner: Strandåkra Brut nature och Strandåkra Extra Brut.

​Produktionsstart hösten 2020 för den sistnämnda.

Gårdens gröna druvsorter:

​Solaris - en tysk korsning som innehåller Merzling, Riesling och Pinot gris/Ruländer/Grauburgunder

Melon de Bourgogne - en fransk korsning mellan Pinot Blanc och Gouais blanc

Seyval Blanc - en fransk korsning med amerikanska rötter, Seibel 5656 och Rayon d'Or

Johanniter - en tysk korsning mellan Riesling Weiss och Freiburg 589-54

​Det piskande havet och de saltstänkta vågorna kan om man sluter ögonen förnimmas av en viss sälta i de torra, mousserande vinerna och kraften och dånet från dem av de ofantliga mängder små, porlande bubblor som sätts i rörelse när korken flyger av. 

"Som att slänga sig i en våg, tumla runt några varv och förlora kontrollen några sekunder för att återigen landa mjukt på fötterna igen."

Observera att uttrycket inte på något sätt avser att förhärliga alkohol utan är ett sätt att beskriva Strandåkras vin i form av en kvadruppel salchow? 

 

" Frankrike har på tio år tredubblat sin areal med ekologiska vingårdar. 2017 (senaste siffrorna) hade en stor ökning. Samma utveckling ser man i de flesta andra stora vinländer."

"Prognosen är att utvecklingen kommer att fortsätta i samma takt" 

"Till och med de stora (och lite traditionstyngda, gammaldags) kända slotten i Bordeaux inriktar sig mer och mer på ekologiskt. Chateau Pontet Canet var pionjär. Nyligen sa Bernard Arnault, ägaren till Chateau d'Yquem att man satsar på att bli ekologisk. Och biodynamisk. Arnault kontrollerar även 22 % av produktionen i Champagne och 46 % i Cognac (som ju har sitt ursprung i vin) så hans inflytande kan man inte underskatta."

​Ur: Nyhetsbrevet BKWine Brief. Sveriges mest lästa kvalitetssajt om vin sedan 1996.

Bok: Vinet och Miljön Ekologiskt, biodynamiskt och naturligt.  Britt Karlsson och Per Karlsson 

bkarlsson@bkwine.com"

​KRAV, det de står för, har alltid varit ledstjärnan på Strandåkra Vingård. 

Men medlemskapet i Naturskyddsföreningen, som är delägare i KRAV, är annullerat sedan många år tillbaka. Den aggressiva tonen är ingen väg att gå. Den snarare förstör marknaden för KRAV-bönder.

 

Droppen blev en artikel om svenska äppelodlare tillsammans med en teckning där Snövit biter i giftäpplet. Det måste finnas saklighet i debatten och i informationen som ges ut. Blott Sverige svenska äpplen har!  

Var rädd om de eko-bönder som finns,  men att kräva att en viss areal ett visst år skall vara ekologiskt omställd är ett effektivt sätt att onödigt förstöra motivationens starka positiva drivkrafter. Eko-diktatur, nej tack! Det finns betydligt klokare sätt.

Istället för att vila på lagrarna bör vi vara i ständig utveckling, så att även andra odlare bedömer metoderna som realistiska och blir inspirerade att helt enkelt börja använda samma metoder eller delar av dem som redan görs.

Viktig förebild är Helen Browning. Hon bedömer sin framgång utifrån hur många personer som kan försörja sig och sina familjer på ett meningsfullt och hälsosamt sätt utifrån gårdens verksamheter. "-Marken måste kunna livnära fler människor och ge ännu fler möjlighet att leva på ett givande sätt. Det är en sådan lokal gemenskap jag vill bygga." 

Ur branschtidningen "E - Ekologiskt lantbruk" 

​Bok: "Pig. Tales from an organic farm".  

Resan går nu vidare mot BIO, biodynamiskt odlat och vinifierat mousserande vin.

                               

​Vinturism, studiebesök på vingården och i vineriet

Nässlor och Vin är vårt signum på Strandåkra Vineri och vi är också medlemmar i Biodynamiska föreningen. Vi jobbar på framtida provsmakningar av eget vin, "provsmakning vid havet av gårdens vita och en bit nässelbröd i all enkelhet" men även vinprovningar från utvalda vinregioner, gärna Champagne och från de små biodynamiska odlarna med personlig stil.

På grund av tidsbrist har vi för närvarande begränsat verksamheten med studiebesök enbart för semestergäster på Hertahus.

I en veckas vistelse på Hertahus ingår studiebesök för de som är intresserade av vinmakningen i vineriet: 

"Ekologiska bubblor från Sydkusten".

VI HAR DOCK INGEN PROVSMAKNING AV VINER.

 

Etiketter och bilder i broschyren Regional Matkultur Skåne är skapade av Andreas Lönnborn Johansson. 

Övrig inspiration från Rita Nilsdotter, syster min och Inger Jakobsson, min eviga följeslagare vid vinskörd.