Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@swipnet.se

Strandåkra Vingård, ekologiskt bubbel från Sydkusten  

Granne med havet på Sydkusten mellan fiskelägena Abbekås och Hörte ligger Strandåkra Vingård, verksam enligt filosofin: Vin så naturligt som möjligt. Strandåkra Vingård etablerades 2004, ekologisk sedan starten och KRAV-certifierad sedan 2019. 

Vingårdens inriktning är torra, vita viner: gårdens mousserande vin, Strandåkra brut nature, (inget tillsatt socker efter andra jäsningen/non dosage) producerad på druvsorterna Solaris, Seyval Blanc och Melon de Bourgogne, gårdens stilla viner Strandåkra  sur lie på Solaris och Melon de Bourgogne samt "skaldjursvinet" på klassiskt manér producerad på druvsorten Melon de Bourgogne.

​ 

​Solaris är en tysk korsning som innehåller Merzling, Riesling och Pinot gris/Ruländer/Grauburgunder

Melon de Bourgogne är en fransk korsning mellan Pinot Blanc och Gouais blanc

Seyval Blanc är en fransk korsning med amerikanska rötter, Seibel 5656 och Rayon d'Or

​Det piskande havet och de saltstänkta vågorna kan om man sluter ögonen förnimmas av en viss sälta i de ungdomliga vinerna och dånet från dem av den härligt friska men ändå alltid elegant balanserade syran som skapas via sur lie, lager på lager av speciella aromer och en angenämt avrundande fyllighet som fyller upp hela munnen och lämnar en lång eftersmak. Som att slänga sig rakt i en våg, tumla runt några varv och förlora kontrollen några sekunder för att återigen landa mjukt på fötterna igen.

 

" Är ekologiskt ute? Och hållbart inne?" 

​"Ekologiskt är en lika stor trend idag som förr. Frankrike har på tio år tredubblat sin areal med ekologiska vingårdar. 2017 (senaste siffrorna) hade en stor ökning. Samma utveckling ser man i de flesta andra stora vinländer."

"Prognosen är att utvecklingen kommer att fortsätta i samma takt" 

"Till och med de stora (och lite traditionstyngda, gammaldags) kända slotten i Bordeaux inriktar sig mer och mer på ekologiskt. Chateau Pontet Canet var pionjär. Nyligen sa Bernard Arnault, ägaren till Chateau d'Yquem att man satsar på att bli ekologisk. Och biodynamisk. Arnault kontrollerar även 22 % av produktionen i Champagne och 46 % i Cognac (som ju har sitt ursprung i vin) så hans inflytande kan man inte underskatta."

​"Så, nej, ekologiskt är inte ute. Inte alls."

Ur: Nyhetsbrevet BKWine Brief. Sveriges mest lästa kvalitetssajt om vin sedan 1996.

Boktips: Vinet och Miljön Ekologiskt, biodynamiskt och naturligt.  Britt Karlsson och Per Karlsson 

bkarlsson@bkwine.com"

Ekologisk vinodling tar inte mer mark i anspråk och ger lika stora kvantiteter kvalitetsvin som övrig vinodling i Europa. En kvalitetsmedveten vinodlare vet att noggrann gallring av klasar är oerhört viktigt om man har siktet inställt på kvalitet.

​För mig har KRAV, det de står för, alltid stått högt i kurs. Men Naturskyddsföreningen, som är delägare i KRAV har jag gått

ur för många år sedan. Droppen blev en artikel om svenska äppelodlare tillsammans med en teckning där Snövit biter i giftäpplet. Det måste finnas saklighet i debatten och i informationen som ges ut. Blott Sverige svenska äpplen har! Det är svårt nog ändå att vara bonde i Sverige. Många gånger "galande för galandets skull".

​Hade jag varit potatis- och lökodlare i ett distrikt  där jorden är särskilt lämpad för det, som t ex Abbekås och Sydkusten, hade jag inte varit KRAV-odlare utan istället valt hållbar odling, Integrerad Produktion-certifiering och varit stolt över det.

Vinturism, studiebesök på vingården och i vineriet

Strandåkra Vineri blev godkänt hösten 2017. Förutom vin tillverkas där även morotsjuice och rödbetsjuice enligt Svensk Sigill, av hållbart odlade, handskalade rotfrukter samt torkat, ekologiskt nässelpulver från egna obesprutade strandängar. Juicerna och nässelpulvret säljs efter säsong i gårdsbutiken. Nässelpulvret är för närvarande trots säsong slutsålt.

På grund av tidsbrist har vi begränsat verksamheten med studiebesök enbart för semestergäster på Hertahus.

I en veckas vistelse på Hertahus ingår studiebesök för de som är intresserade av vinmakningen i vineriet: 

"Ekologiska bubblor från Sydkusten" och övrig vinmakning av vitt vin samt förädlingen av morotsjuice, rödbetsjuice och nässelpulver. De sistnämnda produkterna under temanamnet:

"Kom tillbaka till dina rötter!"  Vi har dock ingen provsmakning av viner.

 

 Konstnärlig ledare, etiketter och bilder i broschyren Regional Matkultur Skåne 2019, är Andreas Lönnborn Johansson.

Välkomna till Strandåkra vineri hälsar Eva Nilsdotter Olsson, M Sc, KRAV-bonde och utbildad sommelier