Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Telefon: 0411-533116

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@swipnet.se

Hertahus

Historia

Hertahus är en gammal Skånegård som inköptes 2002 och som totalrenoverades och gjordes om till fyra lägenheter för semester- och korttidsboende med start 2008. Tidigare ägdes och beboddes det av Herta och Ernst Nilsson, (därav namnet) som köpt det 1952. Ernst arbetade med försöksverksamhet inom växtodlingen och var även en skicklig urmakare. Herta är känd för sitt fina hantverk av nissar små (se Galleri).

Målsättning

Vi vill att Hertahus på Sydkusten står för fräscha och välutrustade lägenheter med hållbarhetstänk, vänligt bemötande och garanterat trevliga grannar omgivet av vacker natur vid det ständigt föränderliga havet och jordbrukslandskapet.

Lugnare än Västkusten. Mer tillbakalutat. Inte Österlen. Inte Söderslätt. Sydkusten!

Vi välkomnar som vanligt barnfamiljerna, familjerna med eller utan husdjur, singlar och par. De som kommer hit för bad, natur, paddling och fiske eller för kultur längs Sydkusten från Simrishamn till Köpenhamn (tåg från Skurup eller grannbyn Svarte till Köpenhamn med byte i Malmö). Eller "bara vara"- semester.

Valfria gårds-aktiviteter ingår i bokningen av en veckas semester på Hertahus.

Strandåkra Gårds-safari

Vad händer på och runt en gård på Sydkusten? Strandåkra-quizen ger svaren, på egen hand.

Strandåkra Honungsörts-safari

Endast i augusti och september. En hyllningstur till våra pollinerare, som vi är rädda om! Honungs-quizen ger svar på humlans hemlighet och en del annat, på egen hand. 

Obs! Inget för personer som kan reagera med anafylaktisk chock eller allergisk reaktion mot insektsstick-eller bett!

Strandåkra Vingårds-safari

WIP only, Wine Interested Person. Eva Nilsdotter Olsson, vinodlare och sommelier visar Er runt på Strandåkra Vingård, Vin så naturligt som möjligt ®

... eller välj ett gårdstema som:

"Årsrytmen i en ekologisk vingård"

"Från jord till flaska"

Kretslopp och miljöprofil

Hållbarhet är viktigt för oss. Fri tillgång på cyklar för vuxna, cykelvagn och sparkcyklar till barnen under vistelsen.

Städning sker med miljövänliga handdisk- och diskmaskinsmedel som finns tillgängliga för gästerna i lägenheterna. Vi källsorterar vårt avfall och komposterar vårt eget hushållsavfall. Förutom vin jäser vi även våra hushållssopor. Fermentering av matavfallet sker med hjälp av Bokashi och blir fin jordförbättring i Hertahus trädgårdsland.

Till varje lägenhet hör en egen trädgårdstäppa på vardera 6 kvadratmeter ekologiskt omställd jord. Där finns nyplanterad sparris, sommarhallon, hösthallon, tre olika sorters jordgubbar, rabarber, persilja, gräslök, sallat, ruccola, timjan citronmeliss. Oavsett vilken tid på semestersäsongen man bokat, är det tänkt att det alltid skall finnas någon primör för gästerna. I år utökar vi sortimentet och strävar efter stor variation av färger, former, smaker och konsistenser, inspirerade av Impecta frökatalog och forskaren Jennifer Di Noia i  artikeln "Powerhouse Fruits and Vegetables"  där hon rangordnat matvaror efter deras innehåll av 17 viktiga näringsämnen. Får vi fresta med vattenkrasse, mangold ´Feurio´, nyzeeländsk spenat, sallatscikoria ´Catalogna a foglie frastagliate´, majrova ´Snowball´, röd salladslök ´Nordhollandse Bloedrode, rädisa Easter egg´, körsbärstomat ´Golden Bumble Bee´, isbergssallat ´Frillice´och mycket mer... Av vissa sorter kanske endast en planta, men något för alla.

Gäster kommer till Hertahus, äter, dricker och producerar matavfall som blir fin mylla och frodiga grönsaker i gästernas trädgårdstäppa. Kretsloppet sluts.

Plasten, påsar (och förvaringsburkar) har ersatts av mer hållbara material som t ex papper, majs eller tyg respektive glas. Hampa och sisal t ex, är ett utmärkt material i mattor. Bambu i skärbräden. Påsar av nylon (som är lätta och tvättbara) är till för att undvika "engångsplastpåsen" man tar i affären vid frukt- och grönsaksdisken när man handlar sina äpplen m.m. Tänk vad mycket plastsopor man kan spara genom en sån enkel vana! (Oavsett vilket material påsarna görs av är ÖVERKONSUMTIONEN det stora problemet...förr diskade de plastpåsarna och använde dem mer än en gång?!). Mycket plastsopor hamnar också i havet där de inte hör hemma...

Konst av lokala konstnärer finns representerade på väggarna i semesterlägenheterna och i foajén med turistinformation.

Vi ogillar katastroftänk och militanta miljöidéer som taktik för att nå ökade försäljningsandelar och politiska väljare. Vi tror att mycket mer kan uppnås genom att vara sakligt pålästa och inspirera andra om hållbara lösningar som fungerar i verkligheten.

Vill du boka en vecka på Hertahus, sänd oss ett mejl under fliken Kontakt, eller via uthyrningsannonsen under Blocket bostad under Fritidsboende - Skurup - Örmölla 153 - Hertahus semesterlägenheter.

Om det är fullbokat hos oss, rekommenderar vi gärna Strandvik, våra närmsta grannar, gå in på www.strandvik.com.

​"Klosterleden"

Bensin och diesel är kostsamt. Kom hit till oss en vecka. Parkera bilen och vandra och cykla så mycket som möjligt. Kinden blir rosigare och tankarna klarare och det skonar både miljön och ekonomin. Tre vuxencyklar finns att låna samt tre sparkcyklar till barnen och vi införskaffar fler cyklar vid behov.

Många är vi, inspirerade av författaren Paulo Coelho, som fantiserar om att vandra från Saint-Jean-Pied-de-Port i södra Frankrike till Santiago de Compostela i norra Spanien. Varför inte mjukstarta och i österled vandra den 18 km långa "Klosterleden" från Hertahus utanför Abbekås till Klostret i Ystad? Utsikten utmed havet är hänförande och det är definitivt mindre trängsel här. När man passerar den knotiga eken innan Svarte känner man sig ung.

Glad över att vara framme i Ystad styr man stegen mot Gråbrödraklostret grundat 1267. Läs mer om klostrets intressanta historia och utställningar på dess hemsida www.klostret.ystad.se. Klostrets ljuvliga rosarium och pionträdgård alldeles intill är perfekt för en stunds filosoferande och efter det en fika i museibutikens cafeteria eller på den gröna oasen med parisisk touch, Norra Promenaden. Ystads mat- och kulturliv är rikt och varierande.    

Men varför gå över ån efter vatten? Abbekås med sina fyra restauranger, en pizzeria med fri utkörning, en kaffestuga, ett strandkafé, och en lunchkiosk inklusive tai-mat har ju allt det goda för olika inriktningar, tycke och smak.

​Gång- och cykelvägen i västerled till Trelleborg kantas också av knotiga gamla ekar och hänförande utsikt över havet, speciellt den vid Hörte Udde, en plats lika magisk som Ale stenar, där man blir "ett med havet.

VÄLKOMNA TILL SYDKUSTEN!​