STRANDÅKRA ABBEKÅS

Strandåkra-potatis

Miljöprofil

Odling av potatis vid havet med ekosystemen i fokus.​

Strandåkra-potatis, i folkmun ofta kallad “Görans potatis” odlas med minsta möjliga belastning på miljön enligt IP (Integrerad Produktion) och är certifierad enligt IP Sigill Frukt & Grönt. IP-odling kan beskrivas som ett mellanting mellan konventionell och ekologisk odling.

De lätta jordarna kring Strandåkra som är lämpade för odling av tidig färskpotatis är samtidigt av begränsad omfattning i Sverige.  

Med fokus på de olika ekosystemen och en hållbar färskpotatisodling med havet som granne, är det här fånggrödan gör entré.

Inte utarmar vi våra jordar!

Det har sedan urminnes tider odlats fånggröda på Strandåkra, om inte av honungsört och olika arter av klöver, så av korn.

 Efter att den tidiga färskpotatisen skördats, sås på samma mark Honungsört, Phacelia tanacetifolia, Bentham och Oljerättika, Raphanus sativus var oleifera samt olika kvävefixerande arter av klöver i botten, som gör gott för såväl jord och hav som insekter och människor.

Honungsörten och Oljerättikan fångar upp eventuella kväverester från färskpotatisodlingen. Resterna riskerar inte att urlakas till havet utan stannar i växten. Oljerättikan har också en sanerande inverkan på skadliga nematoder, mikroskopiska rundmaskar i jorden. 

Honungsörtens och oljerättikans djupa rotsystem luckrar jorden och eftersom dess växtrester inte förs bort utan plöjs ner återbördas dessa till jorden. Kolet binds in och växtresterna som långsamt bryts ner bidrar med humus i jorden.

Tänkvärt! “En mullhaltsökning på 1 procent kan väntas öka avkastningsnivån vid skörden med 20 procent. Binder man en procent mull innebär det också att 2,5 ton kväve har bundits i marken”. Olle Ryegård, Oscar Friberg ur Ekoweb, nr 7, 16 september 2020.

Nästa buffert innan havet är de ekologiskt certifierade strandängarna som hugges och späda ekologiska toppskott skördas av primören Urtica dioica till försäljning i gårdsbutiken eller leverans till gourmetrestauranger.

Mathantverk med lagarbete

Färskpotatisodling är ett lagarbete, ett mathantverk med många moment och den viktiga säsongspersonalen är högt uppskattad. Med varsamma händer hanteras de känsliga groddarna på de förgrodda knölarna, en efter en, och kan inte ersättas av en maskin. En rationell maskin förstör groddarna och potatisen skulle då återigen få starta om processen och satsa ny energi med att bilda nya groddar. Detsamma gäller för de känsliga bladen om de skulle drabbas av en frostknäpp, vilket kan inträffa enstaka år.

Sånglärkan, Alauda arvensis anländer först.                                            Både potatisåkern och fälten av blommor är ett tillhåll för många fåglar och djur. I markerna återvänder och trivs årligen även mängder med flyttfåglar som stare, sädesärla, hus- och ladusvala, tofsvipa och sånglärka. De två sistnämndas bon på marken skyddas genom ett lyft av redskap med mera. Svårare är det att skydda sånglärkans fågelungar mot rovfåglar, Skånes landskapsfågel, Glada, Milvus milvus, som håller utkik efter ett skrovmål.