STRANDÅKRA ABBEKÅS

Strandåkra Vingård Abbekåsvin

Vin så naturligt som möjligt

Granne med havet på Sydkusten mellan fiskelägena Abbekås och Hörte ligger ABBEKÅSVIN Strandåkra Vingård® verksam enligt filosofin: Vin så naturligt som möjligt.

​Vingården grundades 2004, ekologisk sedan starten med nuvarande inriktning torra, mousserande vita viner: Strandåkra Brut nature samt under den kalla årstiden glühwein på stilla vitt vin, Strandåkra Winter Edition.​

Lokalt vin från Sydkusten

​Nyfikna på lokalt vin från Sydkusten? Letar Ni efter en unik upplevelse utöver det vanliga? Det kan vi erbjuda!

På Strandåkra odlar vi till både vardag och till fest. Med Havet Som Inspiration. Tillverkningen av ekologiskt certifierade mousserande viner är exklusivt småskalig liksom grupperna jag tar emot om max 12 personer…utöver det Engagemang, Kunskap, Dryckeshantverk där alla steg i tillverkningen utförs på gården, Gästfrihet och en stunds Underhållning.

Eva Nilsdotter Olsson, vinmakare 1:a generationen

VÄLKOMNA TILL STRANDÅKRA GREEN ROOM!

 Gårdsförsäljning 

av egenproducerat vin 

 Gårdsförsäljning av egenproducerat vin startar 7 juni 2025 kl. 13:00 på Abbekåsvin Strandåkra Vingård. Det har vi väntat på i 20 år! Hjärtligt välkomna!

Vinköpet föregås av antingen ett Besök eller Provning, se information nedan om de olika alternativen.

Besök

En 30 minuters föreläsning om vin. Välj mellan olika tema som:

1. Vinets tillverkningsprocess, Methode traditionelle och vingårdens filosofi: Vin så naturligt som möjligt,                              2. Årsrytmen i vingården, odling och skörd.                                3. Vinets historia i Sverige.

Till föreläsningen serveras ett glas bubbelvatten (kolsyrat vatten) i provningsglaset och som tilltugg, lite tunna, lättsaltade chips från Bjäre. Pris: 50 kr.

Därefter förevisning av de olika årgångarna av mousserande vin och möjlighet till inköp av en souvenir att ta med sig hem från den här landsändan eller kanske ge bort som gåva. Max 4 flaskor, 75 cl per person. Betalning via Swish och uppvisande av leg.

Maxantal : 12 personer. Förbokning krävs en timme innan, ring eller sms:a på 0703794815. Sittningarna är mellan kl. 13:00 -18:00, dagligen.

Provsmakning, ett glas 

En provsmakning, 30 minuter av ett glas vin med tunna lättsaltade chips från Bjäre, blir automatisk en föreläsning i sensorik, de olika sinnena och utgör ett fullgott alternativ till en föreläsning. Pris: 100 kr 

Därefter förevisning av de olika årgångarna av mousserande vin och möjlighet till inköp av en souvenir att ta med sig hem från den här landsändan eller kanske ge bort som gåva. Max 4 flaskor, 75 cl per person. Betalning via Swish och uppvisande av leg.

Deltagarantal: max 12 personer. Förbokning krävs en timme innan, ring eller sms:a på 0703794815. Sittningarna är mellan kl. 13:00 -18:00, dagligen.

Systematisk provsmakning av ett eller två glas

Provsmakning, en eller två olika årgångar med tillbehör, filokrustader med vegansk Skagenröra, även glutenfritt alternativ, samt systematisk steg för steg-provning med nedtecknade anteckningar. Doftkit och vinplanscher finns att tillgå. (Obs! Bilden ovan är från föregående års provsmakning, hummus och pita på skånskt vis). Tidsåtgång: cirka 45 minuter per årgång. Pris: 150 kr per årgång. 

Därefter förevisning av de olika årgångarna av mousserande vin och möjlighet till inköp av en souvenir att ta med sig hem från den här landsändan eller kanske ge bort som gåva. Max 4 flaskor, 75 cl per person. Betalning via Swish och uppvisande av leg.

 Deltagarantal: max 12 personer. Förbokning krävs en timme innan, ring eller sms:a på 0703794815.  Sittningarna är mellan kl. 13:00 -18:00, dagligen. Pris: 150 kr per årgång. 

Hjärtligt Välkomna!

ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSA​

 Vinterprovningar 

 Under den kalla årstiden erbjuds utöver provningarna av mousserande vin även provning av gårdens egentillverkade gluhwein, ett värmande, kryddigt stilla vitt vin, Strandåkra Winter Edition som serveras med apelsinklyfta, Kronans pepparkaka och ekologisk torkad frukt i det vinterskrudade orangeriet.​

Därefter möjlighet till inköp av en souvenir att ta med sig hem  från den här landsändan eller ge bort som gåva. Max 4 flaskor, 75 cl per person. Betalning via Swish och uppvisande av leg. Maxantal besökare: 12 personer. Förbokning krävs en timme innan, ring eller sms:a på 0703794815.

Pris: 150 kr

 

Hjärtligt välkomna!

ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSA​

 

Vin så naturligt som möjligt

Fånga ögonblicket…de medvetet enkla, avskalade mousserande gårdsvinerna,  till det yttre avskalat från allt lullull, bubblar ut snabbt med små fina bubblor när korken öppnas. Snurrar man glaset visar de sig igen. Primärt, ett vin jag tillverkar…sekundärt att det innehåller bubblor. Varje flaska får anses som individuell och vissa framträder mer som en pärlande, petillant naturel, pet nat än ett mousserande vin. Ett resultat av att vinerna degorgerats för hand utan mottryck, till skillnad från en automatiserad industriprocess.

 

Druvsorterna Solaris, Seyval blanc, Melon de Bourgogne och Johanniter bidrar med uttalade toner av äpplen av olika mognad, krispigt gröna eller alltmer mognande gula, grapefrukt och citrus.

Alla vinerna har innehållsförteckning och näringsdeklaration. Vilket egentligen inte blir lagkrav förrän årgång 2024, (lagstadgat 8 dec 2023). Onödig byråkrati tar kål på jordbruket och en sund företagsamhet, men det här är välkommet, anser jag. “Rent vin i påsen!”

 Ingredienser: Druvor, sackaros*, SULFITER

*ekologiskt socker vid 2:a jäsningen som jäses till ett torrt vin, se sockerhalter nedan. Chaptalisering, sockerberikning tillsätts aldrig vid 1:a jäsningen och justeras inte heller i efterhand. Därav skiljer sig årgångarna åt i både socker-och alkoholhalt och är en del av den naturliga tjusningen.

Socker-och alkoholhalt: årgång 2019- mindre än 1,0 g/l och 11.5%vol. årgång 2020- mindre än 2,0 g/l och 10,0 %vol. årgång 2022- mindre än 0,04 g/100g (eller 0,4 g/l) och 10,5%vol. årgång 2024 – mindre än 0,04 g/100 g (eller 0,4 g/l) och 11%vol.

 Näringsvärde per 100 ml

Energi: årgång 2019 -68 kcal/100g, årgång 2020 -91 kcal/100 g, årgång 2022 -61 kcal/100 g, årgång 2024- 63/´kcal/100 g

Råfett: mindre än 0,10 g/ 100 g

Kolhydrat: årgång 2019- 1,19 g/100 g, årgång 2020-1,19 g/100 g, årgång 2022-1,27 g/100g, 2024- 0,98 g/100 g

Råprotein: mindre än 0,30g/100g

 

Dryckeshantverket är cirkulärt och man får 20 kr i pant när man returnerar champagneflaskan, plastkorken och agraffen. Dessa diskas och behandlas med UV-ljus i diskmaskinen (som förstör eventuella bakterier och virus för säker livsmedelshantering) och återanvänds på nytt.

Returrätt

Om varan upplevs som defekt och  minst hälften av innehållet finns kvar i flaskan, hör då av dig!

 

Carpe diem

 

 

 

 

 

Vinturism, B&T, Bed and Tasting

Provsmakningen kan under lågsäsong, kombineras med “Bed and Tasting” som även inkluderar boende.

“Bed and Tasting innebär att Ni övernattar bekvämt på Hertahus intill, två personer i lägenhet 1 eller upp till fyra personer i lägenhet 4, efter en provsmakning på Strandåkra Vineri av gårdens egentillverkade viner och samtidigt få möjlighet att köpa med en souvenir i form av vin i samband med provsmakningen. Innan ni lämnar påföljande dag kan ni utforska Abbekås hamn, en levande hamn året om med mysigt café, bageri och restaurang i Bongska huset. 

 

Information, provsmakning och gårdsförsäljning av egentillverkat vin

 Gårdsförsäljning av egenproducerat vin är knutet till en besöksverksamhet, en föreläsning på 30 minuter eller en provsmakning av ett glas vin med enkelt tillbehör som automatiskt blir en föreläsning i sensorik, de olika sinnena och utgör ett fullgott alternativ till en föreläsning.

Öppettider: 13:00-18:00 dagligen. Förbokning krävs en dag innan, ring eller sms:a 0703794815

Besöksantal : max 12 personer.

Enbart besök: föreläsning, 30 minuter med bubbelvatten i provningsglasen och lite lättsaltade chips från Bjäre.

Pris: 50 kr per person.

Besökstidens längd: 30 min, provning av ett glas mousserande vitt vin med lättsaltade chips från Bjäre.

Pris: 100 kr per person.

Besökstidens längd: 30-45 minuter per årgång. Systematisk provsmakning, en eller två olika årgångar med tillbehör, filokrustader med vegansk Skagenröra, även glutenfritt alternativ, samt systematisk steg för steg-provning med nedtecknade anteckningar. Doftkit och vinplanscher finns att tillgå. (Obs! Bilden ovan är från föregående års provsmakning, hummus och pita på skånskt vis).

Deltagarantal: max 12 personer. Förbokning krävs en dag innan, ring eller sms:a på 0703794815.  Sittningarna är mellan kl. 13:00 -18:00 måndag till söndag. Pris: 150 kr per årgång/person 

 Åldersgräns: För vuxna som är intresserade av agroturism och entreprenörskap på landet, en ny nisch i det svenska lantbruket och ett lokalt dryckeshantverk. Detta är ingen “partygrej för ungdomar” med alkohol inblandat, trots lagstadgad ålder. Åldersgränsen är 18 år för provsmakning och 20 år för inköp av vin och man får vara beredd att visa upp legitimation.

Tillverkningen: Tillverkningen är EU-ekologiskt certifierad och exklusivt småskaligt dryckeshantverk, varsamt hanterade gårdsviner där alla steg utförts på gården.

​Förbindelser: Promenera eller cykla hit säkert på Sydkustleden som går längs hela kusten från Simrishamn- Ystad-Trelleborg. Busslinje 190 stannar i Hörte hamn eller i Abbekås.

Bokning: Förbokning krävs en dag innan, ring eller sms:a till 0703-79 48 15, uppge eventuella allergener.

Eva Nilsdotter Olsson                                                                                                                                                                                                                                  vinodlare, vinmakare, vinproducent och sommelier

 

ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSA​