STRANDÅKRA ABBEKÅS
Vi erbjuder
Strandåkra Gårdsbutik
I gårdsbutiken finns olika sorter av vår egenodlade potatis som skiftar efter säsong, från den tidigaste mjälla färskpotatisen, till sommarpotatis och mogen vinterpotatis. Det finns också lök och morötter samt primörer efter säsong som sparris, nässelskott, rabarber, jordgubbar och andra bär. Sprättägg från egna höns som gödslar och går fritt i den ekologiska vingården. Välkomna!
Strandåkra Vingård Abbekåsvin
-ekologisk sedan 2004
Granne med havet på Sydkusten mellan fiskelägena Abbekås och Hörte ligger Strandåkra Vingård Abbekåsvin, verksam enligt filosofin: Vin så naturligt som möjligt.
Vingården grundades 2004, ekologisk sedan starten med nuvarande inriktning torra, vita mousserande viner, Strandåkra Brut nature samt glühwein, Strandåkra Winter Edition, på stilla vitt vin…(efter att “ha experimenterat med det mesta”…rött, rose, beaujolais, natur, sur lie, petnat).
Nyfikna på lokalt vin och ett genuint småskaligt dryckeshantverk från Sydkusten?
I vineriet erbjuds provsmakningar av olika årgångar av mousserande, torrt vitt vin samt vintertid även glühwein på vitt vin. Provsmakningarna har för närvarande pausats på grund av förberedelser inför gårdsförsäljning av vin, denna frihetsreform som vi väntat på i 20 år…
Gårdsvinerna utgörs av en cuvée på gårdens olika gröna druvsorter, ekologiska och minimalt svavlade, enligt tillverkningsmetoden methode traditionnelle, vilket innebär att andra jäsningen sker i flaskan. Vinet får därefter vila minst 12 månader sur latte, vaggad till ro i skuggan av vågornas rytmiska skvalp.
Inget kedjetänk Det finns ingen strävan efter att skapa en enhetlig produkt år efter år. Variationerna i årgångarnas alkoholhalt och även sockerhalt är tvärtom ett positivt och intressant inslag.
Tillverkningen av ekologiskt certifierade viner är exklusivt småskalig och vingården kan storleksmässigt jämföras med en bättre grand cru-vingård i Bourgogne, det vill säga mycket begränsad. Tillverkningen är även genuint hantverksmässig med low tech-utrustning, där alla steg utförs i vineriet.
De mousserande vinerna uppfattas som ungdomliga och fräscha med toner av citrus; grapefrukt och lime, äpple och päron som skall konsumeras unga, lämpligen som aperitif eller till vego, fisk och skaldjur.
ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSA
Miljöprofil Glas är ett ypperligt och inert material som kan användas om och om igen, likaså champagnekorken i plast och agraffen, efter att ha diskats och steriliserats. Det funkar tyvärr inte med kork. Återvinning är bra, men ännu bättre är faktiskt återanvändning! Vid införandet av gårdsförsäljning av vin kommer ett pantsystem att införas på Strandåkra Vingård, Abbekåsvin. Man kommer alltså enbart att betala för drycken.
Hållbarhet även i handling och inte bara i ord.
Drivkraften …att sälja mitt vin på Systembolaget har aldrig varit min drivkraft.
Drivkraften har varit att som seriös, ansvarsfull dryckeshantverkare kunna skapa en kvalitetsprodukt, fjärran från kedjetänk och standardsortiment och liksom övriga EU-vinbönder kunna sälja produkten där den odlats och tillverkats för att ge besökaren den ultimata upplevelsen och förståelsen för hur drycken och smaken har kommit till. Äntligen!
Att särbehandla svenskt vin och svenska vinbönder jämfört med andra EU-vinbönder gynnar inte utvecklingen , bara mellanhänderna. En mycket vanlig situation inom svenskt jordbruk som vi motsätter oss och väljer därför att ta hand om hela processen från jord till bord.
Eva Nilsdotter Olsson
Vinmakare M Sc Biology och Sommelier
Honungsört
Honungsört skapar en blomstrande miljö för pollinerare. Dess vackra blommor förbättrar jorden, sprider härlig doft och gör gott för både natur och människor. Läs mer om hur vi odlar för skönheten och miljöns skull!
Strandåkra-potatis
Strandåkra-potatis odlas med omsorg om naturen. Efter skörden sås honungsört och oljerättika som gynnar både jordens hälsa och pollinerare. Upptäck hur vår hållbara odling skyddar både jord och hav!