Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@swipnet.se

Hertahus

Historia

Hertahus är en gammal Skånegård som inköptes 2002 och som totalrenoverades och gjordes om till fyra lägenheter för semester- och korttidsboende med start 2008. Tidigare ägdes och beboddes det av Herta och Ernst Nilsson, (därav namnet) som köpt det 1952. Ernst arbetade med försöksverksamhet inom växtodlingen och var även en skicklig urmakare. Herta var känd för sitt fina hantverk av nissar små (se Galleri).

Målsättning

Vi vill att Hertahus på Sydkusten står för fräscha och välutrustade lägenheter med hållbarhetstänk, vänligt bemötande och garanterat trevliga grannar omgivet av vacker natur vid det ständigt föränderliga havet och jordbrukslandskapet.

Lugnare än Västkusten. Mer tillbakalutat. Inte Österlen. Inte Söderslätt. Sydkusten!

Vi välkomnar som vanligt friluftsmänniskorna, barnfamiljerna, familjerna med eller utan husdjur, singlar och par. De som kommer hit för bad, natur och vandring eller för kultur längs Sydkusten från Simrishamn till Köpenhamn (tåg från Skurup eller grannbyn Svarte till Köpenhamn med byte i Malmö). Eller "bara vara"- semester.

Många är vi, inspirerade av författaren Paulo Coelho, som fantiserar om att vandra från Saint-Jean-Pied-de-Port i södra Frankrike till Santiago de Compostela i norra Spanien. Varför inte mjukstarta och vandra i Skåne en vecka? 

Själv inbiten vandrare, vill vi få folk att upptäcka det magiska med det här. Några timmars vandring kan kännas som en reningsprocess. Tanken blir klarare och kinden rosigare av syresättningen.

Under lågsäsongen erbjuder vi turister en renodlad vandringssemester i Skåne.

Vandra i Skåne under en vecka och upptäck landskapets fascinerande, rikt varierande natur, allt inom rimliga avstånd. 

Boka in Er på Hertahus semesterlägenheter under en vecka och beta av en led per dag. Vi tillhandahåller vandringslitteratur med GPS-punkter och egenodlade grönsaker, inklusive juicer, som ni hämtar i vår gårdsbutik för värmande vintersoppor. Kostnaden är 2500 kr per vecka under lågsäsong. OBS! Bil kan behövas för att ta sig till vissa vandringsstråk. Städning av lägenheten utförs själv eller bokas.

​Vi ordnar studiebesök för de som är intresserade av vinmakningen(mellan september-maj) samt förädlingen av nässelpulver, morots- och rödbetsjuice. Studiebesöket kostar 100 kr per person och varar ca 45 minuter. Kostnadsfri visning för Hertahus gäster. I studiebesöket ingår smakprov av juicerna samt en flaska valfri morotsjuice eller rödbetsjuice att ta med hem. Ring och boka studiebesök på e-post eva.nilsdotter@skivarp.se eller mobil 0703-794815.

Välkomna till Strandåkra vineri hälsar Eva Nilsdotter Olsson, ekologisk vinbonde och utbildad sommelier

Kretslopp och miljöprofil

Hållbarhet är viktigt för oss. Fri tillgång till 4 cyklar för vuxna, 1 påhängscykel och 2 sparkcyklar till barnen under vistelsen.

Vi har dispens från kommunen att själv ta hand om vårt eget hushållsavfall på Strandåkra och Hertahus. Fermentering av matavfallet sker med hjälp av Bokashi sedan 2014, som blir fin jordförbättring i Hertahus trädgårdsland.

Till varje lägenhet hör en egen trädgårdstäppa på vardera 6 kvadratmeter ekologiskt omställd jord. Där finns sparris, sommarhallon, hösthallon, tre olika sorters jordgubbar, rabarber, persilja, gräslök, sallat, ruccola, timjan, citronmeliss och lite grönsaker.  

Gäster kommer till Hertahus, äter, dricker och producerar matavfall som blir fin mylla och frodiga grönsaker i gästernas trädgårdstäppa. Kretsloppet sluts.

Konst av lokala konstnärer finns representerade på väggarna i semesterlägenheterna och i foajén med turistinformation.

​Vi ogillar katastroftänk och militanta miljöidéer. Vi tror att mycket mer kan uppnås genom att vara sakligt pålästa och inspirera andra om hållbara lösningar som fungerar i verkligheten. Redan 1998 kom jag i kontakt med Bjorn Lomborgs bok: Verdens sande tilstand eller på engelska : The Skeptical Environmentalist och jag anser att hans teorier fortfarande är fullt gångbara, att de flesta miljöindikatorer har förbättrats under 1900-talet och att miljörörelsen överdriver för egna syften. Som det står på baksidan av boken..."For jorden og menneskene har en framtid - selvom vi hellere faester lid til löse rykter om verdens undergang end til videnskabeligt velfunderede udsagn om det motsatte." Läs hans böcker!

...eller som agronomekonomstudent Viktor Ånöstam uttryckte det i tidningen Jordbruksaktuellt " Enkla sanningar om att kor är dåliga och sojabönor är bra är simpla att ta till sig när man varken orkar eller har lust att sätta sig in i helhetsbilden."

Vill du boka en vecka på Hertahus, sänd oss ett mejl under fliken Kontakt, eller via uthyrningsannonsen under Blocket bostad under Fritidsboende - Skurup - Örmölla 153 - Hertahus semesterlägenheter.

Om det är fullbokat hos oss, rekommenderar vi gärna Strandvik, våra närmsta grannar.

I Abbekås finns hamnkrogen som också bedriver hotellverksamhet, med fisk- och skaldjur som specialitet,  en restaurang med inriktning smörrebröd, en golfrestaurang, inklusive pizza, öppna året runt och ett sommarcafe. I Mossby finns ett spahotel med cafe och restaurang, öppen året runt. Där finns även en lunch-kiosk inklusive tai-mat som är öppen från maj-oktober. I Hörte finns en restaurang, öppen under semestersäsong. Närmsta livsmedelsbutik är Thores allköp i Skivarp som har det mesta. 

VÄLKOMNA TILL SKÅNE OCH SYDKUSTEN!

​Boktips: "The Blue Zones of Happiness   Lessons From the World's Happiest People"

av Dan Buettner

​...Sverige nämns överhuvudtaget inte i den här boken, men däremot Danmark. Sverige har mycket att lära av Danmark... men de styrande jobbar naivt och maktfullkomligt vidare med att befästa Sveriges position som "Nordens Honduras"...där omsorgen ägnas bestialiska våldsverkare istället för deras offer, där skattepengar går till terrorism och med en utrikesminister som är portad från Mellanösterns enda demokrati.

"There is a great Arabic proverb that says one needs two hands to clap.

Assuming that peace is entirely up to Israel is, in my opinion, something arrogant."

Amos Oz (Galatz Feb 1, 2015)

​Tur att vi har så nära till Danmark härifrån...både till Bornholm och till Wonderful, Wonderful Copenhagen!

Bornholm nästa! För att få lite syre. Där folk är mer verklighetsförankrade och har färre skygglappar. Där en spade fortfarande får lov att kallas en spade. Där man både vill och värnar om kvinnofrid och annan frid och trygghet i samhället och där politikerna lyssnar på folket. Den viljan finns inte i Sverige. Jo, i vissa kommuner. Tack Sonesson! 

Styrande som inte är intresserade av att skydda sina medborgare mot det ökande våldet i samhället. Andra länder kan, men inte här. Bara undlåtande prat, prat, prat. Ställ Sverige, arma land under en tvångsförvaltning. Det är för mycket nu! Eller återlämna Skåne till Danmark för då löses många problem automatiskt....både för Sverige och Danmark. 

Vuxna som inte griper in när barn utsätts för våld mitt framför näsan på dem eller reagerar på accelererande våld i samhället måste vara "fredsskadade". Heder åt det enda politiska parti som har försökt att stoppa krigen på våra gator. När andra länder redan 2012-2013 kriminaliserade deltagande i terrororganisationer fanns det ett enda parti som förde fram samma förslag i Sverige. Men de andra partierna var inte intresserade. Förslaget avvisades.

Som man sår får man skörda

 

Boktips: "Verdens Sande Tilstand" av Björn Lomborg

               "En bild av verkligheten" av Katerina Janouch

Kommande boktips: "Tystnad!- hotet mot yttrandefriheten" av Ann Heberlein och Rebecca Weidmo Uvell

Eva Nilsdotter Olsson