Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@swipnet.se

Hertahus

Historia

Hertahus är en gammal Skånegård som inköptes 2002 och som totalrenoverades och gjordes om till fyra lägenheter för semester- och korttidsboende med start 2008. Tidigare ägdes och beboddes det av Herta och Ernst Nilsson, (därav namnet) som köpt det 1952. Ernst arbetade med försöksverksamhet inom växtodlingen och var även en skicklig urmakare. Herta var känd för sitt fina hantverk av nissar små (se Galleri).

Målsättning

Vi vill att Hertahus på Sydkusten står för fräscha och välutrustade lägenheter med hållbarhetstänk, vänligt bemötande och garanterat trevliga grannar omgivet av vacker natur vid det ständigt föränderliga havet och jordbrukslandskapet.

Lugnare än Västkusten. Mer tillbakalutat. Inte Österlen. Inte Söderslätt. Sydkusten!

Vi välkomnar som vanligt friluftsmänniskorna, barnfamiljerna, familjerna med eller utan husdjur, singlar och par. De som kommer hit för bad, natur och vandring eller för kultur längs Sydkusten från Simrishamn till Köpenhamn (tåg från Skurup eller grannbyn Svarte till Köpenhamn med byte i Malmö). Eller "bara vara"- semester.

Många är vi, inspirerade av författaren Paulo Coelho, som fantiserar om att vandra från Saint-Jean-Pied-de-Port i södra Frankrike till Santiago de Compostela i norra Spanien. Varför inte mjukstarta och vandra i Skåne en vecka? 

Själv inbiten vandrare, vill vi få folk att upptäcka det magiska med det här. Några timmars vandring kan kännas som en reningsprocess. Tanken blir klarare och kinden rosigare av syresättningen.

Under lågsäsongen erbjuder vi turister en renodlad vandringssemester i Skåne.

Vandra i Skåne under en vecka och upptäck landskapets fascinerande, rikt varierande natur, allt inom rimliga avstånd. 

Boka in Er på Hertahus semesterlägenheter under en vecka och beta av en led per dag. Vi tillhandahåller vandringslitteratur med GPS-punkter och egenodlade grönsaker, inklusive juicer, som ni hämtar i vår gårdsbutik för värmande vintersoppor. OBS! Bil kan behövas för att ta sig till vissa vandringsstråk. Städning av lägenheten utförs själv eller bokas.

​I en veckas vistelse på Hertahus ingår studiebesök för de som är intresserade av vinmakningen i vineriet: "Ekologiska bubblor från Sydkusten" och övrig vinmakning av vitt vin samt förädlingen av morotsjuice, rödbetsjuice och nässelpulver. De sistnämnda produkterna under temanamnet: "Kom tillbaka till dina rötter!" Vi har dock ingen provsmakning av viner. All besökstid enligt överenskommelse. Ring och boka studiebesök på e-post eva.nilsdotter@skivarp.se eller mobil eller sms på tele 0703-794815.
Välkomna till Strandåkra vineri hälsar Eva Nilsdotter Olsson, ekologisk vinbonde och utbildad sommelier

Kretslopp och miljöprofil

Hållbarhet är viktigt för oss. Fri tillgång till 4 cyklar för vuxna, 1 påhängscykel och 2 sparkcyklar till barnen under vistelsen.

Cykla, cykla, cykla! Sydkustleden har nu fått nationell status och knutits samman med Kattegattleden.

Vi har dispens från kommunen att själv ta hand om vårt eget hushållsavfall på Strandåkra och Hertahus. Fermentering av matavfallet sker med hjälp av Bokashi sedan 2014, som blir fin jordförbättring i Hertahus trädgårdsland. De ekologiska fotavtrycken har minskat då matavfallet och kolet  binds in i marken på platsen istället för att transporteras bort långa sträckor för att bli biobränsle.

Till varje lägenhet hör en egen trädgårdstäppa på vardera 6 kvadratmeter ekologiskt omställd jord. Där finns sparris, sommarhallon, hösthallon, tre olika sorters jordgubbar, rabarber, persilja, gräslök, sallat, ruccola, timjan, citronmeliss och lite grönsaker.  

Gäster kommer till Hertahus, äter, dricker och lämnar kvar matavfall som blir fin mylla och frodiga grönsaker i gästernas trädgårdstäppa. Kretsloppet sluts.

Konst av lokala konstnärer finns representerade på väggarna i semesterlägenheterna och i foajén med turistinformation.

​Vi ogillar katastroftänk och militanta miljöidéer. Vi tror att mycket mer kan uppnås genom att vara sakligt pålästa och inspirera andra om hållbara lösningar som fungerar i verkligheten. Panik och skam är inget idealtillstånd när man skall fatta kloka beslut. 

​Som det står på baksidan av Bjorn Lomborgs bok "Verdens sande tilstand..."For jorden og menneskene har en framtid - selvom vi hellere faester lid til löse rykter om verdens undergang end til videnskabeligt velfunderede udsagn om det motsatte.

​Vill du boka en vecka på Hertahus, sänd oss ett mejl under fliken Kontakt, eller via uthyrningsannonsen under Blocket bostad under Fritidsboende - Skurup - Örmölla 153 - Hertahus semesterlägenheter.

Om det är fullbokat hos oss, rekommenderar vi gärna Strandvik, våra närmsta grannar.

I Abbekås finns hamnkrogen som också bedriver hotellverksamhet, med fisk- och skaldjur som specialitet,  en restaurang med inriktning smörrebröd, en golfrestaurang, inklusive pizza, öppna året runt och två sommarcafe. I Mossby finns ett spahotel med cafe och restaurang, öppen året runt. Där finns även en lunch-kiosk inklusive tai-mat som är öppen från maj-oktober. I Hörte finns en restaurang, öppen under semestersäsong. Närmsta livsmedelsbutik är Thores allköp i Skivarp som har det mesta. 

VÄLKOMNA TILL SKÅNE OCH SYDKUSTEN!