Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@abbekas.se

Hertahus

Historia

Hertahus är en gammal Skånegård som inköptes 2002 och som totalrenoverades och gjordes om till fyra lägenheter för semester- och korttidsboende med start 2008. 

Målsättning

Vi vill att Hertahus på Sydkusten står för fräscha och välutrustade lägenheter med hållbarhetstänk, vänligt bemötande och garanterat trevliga grannar omgivet av vacker natur vid det ständigt föränderliga havet och jordbrukslandskapet. 

På hösten ett lila hav av honungsört, följt av ett blått oändligt hav med obruten horisont i bakgrunden.

Lugnare än Västkusten. Mer tillbakalutat. Inte Österlen. Inte Söderslätt. Sydkusten!

Turister från hela vårt avlånga land, som är omgivna av skog och bebyggelse kommer hit en vecka för att bo granne med havet  och dess rika fågelliv, uppleva stillhet och fascineras av havsutsikten, den obrutna horisonten och det till synes oändliga havet. Att förstöra denna unika miljö med kustnära vindkraftverk vore att montera ner både det rika fågellivet och den ack så viktiga turistnäringen, för både stora som små turistföretagare.

Vi välkomnar som vanligt friluftsmänniskorna, barnfamiljerna, familjerna med eller utan husdjur, singlar och par. De som kommer hit för bad, natur och vandring eller för kultur längs Sydkusten från Simrishamn till Köpenhamn (tåg från Skurup eller grannbyn Svarte till Köpenhamn med byte i Malmö). Eller "bara vara"- semester. 

Kretslopp och miljöprofil

Hållbarhet är viktigt för oss. Fri tillgång till fyra cyklar för vuxna och en påhängscykel  under vistelsen.

Vandra eller cykla. Sydkustleden har nu fått nationell status och knutits samman med Kattegattleden.

Vi har dispens från kommunen att själv ta hand om vårt eget hushållsavfall på Strandåkra och Hertahus. Fermentering av matavfallet sker med hjälp av Bokashi sedan 2014, som blir fin jordförbättring i Hertahus trädgårdsland. De ekologiska fotavtrycken har minskat då matavfallet och kolet  binds in i marken på platsen istället för att transporteras bort långa sträckor för att bli biobränsle.  

Vi ogillar katastroftänk och militanta miljöidéer. Vi tror att mycket mer kan uppnås genom att vara sakligt pålästa och inspirera andra om hållbara lösningar för människor och miljö.

Värna om miljön med att se helheten, om beslutet verkligen gör någon nytta, istället för att i miljöns namn missbruka det enbart i syfte att håva in fler och fler skatter och att det skall se bra ut på pappret.

Panik och skam är inget idealtillstånd när man skall fatta kloka beslut. Alarmism är negativt, särskilt för unga människors psyken.

​Som det står på baksidan av Bjorn Lomborgs bok "Verdens sande tilstand..."For jorden og menneskene har en framtid - selvom vi hellere faester lid til löse rykter om verdens undergang end til videnskabeligt velfunderede udsagn om det motsatte".

​Vill du boka en vecka eller en minisemester på Hertahus, sänd oss ett mejl under fliken Kontakt, eller via uthyrningsannonsen under Blocket bostad under Fritidsboende - Skurup - Örmölla 153 - Hertahus semesterlägenheter.

I Abbekås, Mossby och Hörte, Bingsmarken frodas restauranger med olika inriktningar, spahotell, fiskehoddor, kiosker, cafeer och bagerier, konstutställning mm, bara att välja. Närmsta livsmedelsbutik är Thores allköp i Skivarp som har det mesta. Nilssons Livs, den rullande varubussen kommer till Abbekås på torsdagar kl. 16.00. 

VÄLKOMNA TILL SKÅNE OCH SYDKUSTEN!