Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@swipnet.se

Hertahus

Historia

Hertahus är en gammal Skånegård som inköptes 2002 och som totalrenoverades och gjordes om till fyra lägenheter för semester- och korttidsboende med start 2008. Tidigare ägdes och beboddes det av Herta och Ernst Nilsson, (därav namnet) som köpt det 1952. Ernst arbetade med försöksverksamhet inom växtodlingen och var även en skicklig urmakare. Herta var känd för sitt fina hantverk av nissar små (se Galleri).

Målsättning

Vi vill att Hertahus på Sydkusten står för fräscha och välutrustade lägenheter med hållbarhetstänk, vänligt bemötande och garanterat trevliga grannar omgivet av vacker natur vid det ständigt föränderliga havet och jordbrukslandskapet.

Lugnare än Västkusten. Mer tillbakalutat. Inte Österlen. Inte Söderslätt. Sydkusten!

Vi välkomnar som vanligt friluftsmänniskorna, barnfamiljerna, familjerna med eller utan husdjur, singlar och par. De som kommer hit för bad, natur och vandring eller för kultur längs Sydkusten från Simrishamn till Köpenhamn (tåg från Skurup eller grannbyn Svarte till Köpenhamn med byte i Malmö). Eller "bara vara"- semester.

Många är vi, inspirerade av författaren Paulo Coelho, som fantiserar om att vandra från Saint-Jean-Pied-de-Port i södra Frankrike till Santiago de Compostela i norra Spanien. Varför inte mjukstarta och vandra i Skåne en vecka? 

Själv inbiten vandrare, vill vi få folk att upptäcka det magiska med det här. Några timmars vandring kan kännas som en reningsprocess. Tanken blir klarare och kinden rosigare av syresättningen.

Under lågsäsongen erbjuder vi turister en renodlad vandringssemester i Skåne.

Vandra i Skåne under en vecka och upptäck landskapets fascinerande, rikt varierande natur, allt inom rimliga avstånd. 

Boka in Er på Hertahus semesterlägenheter under en vecka och beta av en led per dag. Vi tillhandahåller vandringslitteratur med GPS-punkter och egenodlade grönsaker, inklusive juicer, som ni hämtar i vår gårdsbutik för värmande vintersoppor. Kostnaden är 2500 kr per vecka under lågsäsong. OBS! Bil kan behövas för att ta sig till vissa vandringsstråk. Städning av lägenheten utförs själv eller bokas.

​Vi ordnar studiebesök för de som är intresserade av vinmakningen samt (mellan september-maj) förädlingen av nässelpulver, morots- och rödbetsjuice. Studiebesöket kostar 100 kr per person och varar ca 30-45 minuter. Kostnadsfri visning för Hertahus gäster. I studiebesöket ingår smakprov av juicerna samt en flaska valfri morotsjuice eller rödbetsjuice att ta med hem. Ring och boka studiebesök på e-post eva.nilsdotter@skivarp.se eller mobil 0703-794815.

Välkomna till Strandåkra vineri hälsar Eva Nilsdotter Olsson, ekologisk vinbonde och utbildad sommelier

Kretslopp och miljöprofil

Hållbarhet är viktigt för oss. Fri tillgång på 3 cyklar för vuxna, cykelvagn och 2 sparkcyklar till barnen under vistelsen.

Städning sker med miljövänliga medel som finns tillgängliga för gästerna i lägenheterna. Vi källsorterar vårt avfall och har dispens från kommunen att själv ta hand om vårt eget hushållsavfall på Strandåkra och Hertahus. Fermentering av matavfallet sker med hjälp av Bokashi sedan 2014, som blir fin jordförbättring i Hertahus trädgårdsland.

Till varje lägenhet hör en egen trädgårdstäppa på vardera 6 kvadratmeter ekologiskt omställd jord. Där finns sparris, sommarhallon, hösthallon, tre olika sorters jordgubbar, rabarber, persilja, gräslök, sallat, ruccola, timjan citronmeliss och lite grönsaker.  

Gäster kommer till Hertahus, äter, dricker och producerar matavfall som blir fin mylla och frodiga grönsaker i gästernas trädgårdstäppa. Kretsloppet sluts.

Plasten, påsar (och förvaringsburkar) har ersatts av mer hållbara material som t ex papper, majs eller tyg respektive glas. I en nära framtid kanske även material gjorda av kasserad potatis. Hampa och sisal t ex, är ett utmärkt material i mattor. Bambu i skärbräden. Påsar av nylon (som är lätta och tvättbara) är till för att undvika "engångsplastpåsen" man tar i affären vid frukt- och grönsaksdisken när man handlar sina äpplen m.m. Tänk vad mycket plastsopor man kan spara genom en sån enkel vana!  450 år beräknas det ta för naturen att bryta ned plast, som exempelvis en PET-flaska. Mycket plastavfall hamnar också i havet där det inte hör hemma...läste nyligen om en grindval som dog av näringsbrist då den hade 80 plastpåsar i magen. Sorgligt.

Konst av lokala konstnärer finns representerade på väggarna i semesterlägenheterna och i foajén med turistinformation.

Vi ogillar katastroftänk och militanta miljöidéer. Vi tror att mycket mer kan uppnås genom att vara sakligt pålästa och inspirera andra om hållbara lösningar som fungerar i verkligheten.

Vill du boka en vecka på Hertahus, sänd oss ett mejl under fliken Kontakt, eller via uthyrningsannonsen under Blocket bostad under Fritidsboende - Skurup - Örmölla 153 - Hertahus semesterlägenheter.

Om det är fullbokat hos oss, rekommenderar vi gärna Strandvik, våra närmsta grannar.

I Abbekås finns hamnkrogen som också bedriver hotellverksamhet, med fisk- och skaldjur som specialitet,  en restaurang med inriktning smörrebröd, en golfrestaurang, inklusive pizza, öppna året runt och ett sommarcafe. I Mossby finns ett spahotel med cafe och restaurang, öppen året runt. Där finns även en lunch-kiosk inklusive tai-mat som är öppen från maj-oktober. I Hörte finns en restaurang, öppen under semestersäsong. Närmsta livsmedelsbutik är Thores allköp i Skivarp som har det mesta. 

VÄLKOMNA TILL SKÅNE OCH SYDKUSTEN!

​Boktips: "The Blue Zones of Happiness   Lessons From the World's Happiest People"

av Dan Buettner

​...Sverige nämns överhuvudtaget inte i den här boken, men däremot Danmark. Sverige har mycket att lära av Danmark och övriga grannländer i Norden. 

Tur att vi har så nära till Danmark härifrån...både till Bornholm och till Wonderful, Wonderful Copenhagen! 

Bornholm nästa!