Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@abbekas.se

Hertahus

Historia

Hertahus är en gammal Skånegård som inköptes 2002 och som totalrenoverades och gjordes om till fyra lägenheter för semester- och korttidsboende med start 2008. Tidigare ägdes och beboddes det av Herta och Ernst Nilsson, (därav namnet) som köpt det 1952. Ernst arbetade med försöksverksamhet inom växtodlingen och var även en skicklig urmakare. Herta var känd för sitt fina hantverk av nissar små (se Galleri).

Målsättning

Vi vill att Hertahus på Sydkusten står för fräscha och välutrustade lägenheter med hållbarhetstänk, vänligt bemötande och garanterat trevliga grannar omgivet av vacker natur vid det ständigt föränderliga havet och jordbrukslandskapet. 

På hösten ett lila hav av honungsört, följt av ett blått oändligt hav med obruten horisontlinje i bakgrunden.

Lugnare än Västkusten. Mer tillbakalutat. Inte Österlen. Inte Söderslätt. Sydkusten!

Turister från hela vårt avlånga land, som är omgivna av skog och bebyggelse kommer hit en vecka för att bo granne med havet  och dess rika fågelliv, uppleva stillhet och fascineras av havsutsikten, den obrutna horisontlinjen och det till synes oändliga havet. Att förstöra denna unika miljö med kustnära vindkraftverk vore att montera ner både det rika fågellivet och den ack så viktiga turistnäringen, för både stora som små turistföretagare.

Vi välkomnar som vanligt friluftsmänniskorna, barnfamiljerna, familjerna med eller utan husdjur, singlar och par. De som kommer hit för bad, natur och vandring eller för kultur längs Sydkusten från Simrishamn till Köpenhamn (tåg från Skurup eller grannbyn Svarte till Köpenhamn med byte i Malmö). Eller "bara vara"- semester. 

Många är vi, inspirerade av författaren Paulo Coelho, som fantiserar om att vandra från Saint-Jean-Pied-de-Port i södra Frankrike till Santiago de Compostela i norra Spanien. Varför inte mjukstarta och vandra i Skåne några dagar? 

Själv inbiten vandrare, vill vi få folk att upptäcka det magiska med det här. Några timmars vandring kan kännas som en reningsprocess. Tanken blir klarare och kinden rosigare av syresättningen.

Under lågsäsongen erbjuder vi turister weekend-paket eller minisemester till rimliga priser, fredag till söndag, måndag-onsdag eller skräddarsy själv om det är ledigt. Besöka släkten i Abbekås?...  "bara vara"-semester?...kanske en inbokad spabehandling på Mossbylund eller varför inte en inbokad ölprovning på Hönsinge...kanske "ut i naturen"-semester med språng eller meditativ weekend med vandring. Beta av en led per dag. Vi tillhandahåller vandringslitteratur med GPS-punkter och egenodlad potatis, lök och morötter efter säsong, som ni hämtar i vår gårdsbutik för värmande vintersoppor. Nybakat surdegsbröd och bullar med mera hämtar ni i byn.

​I en veckas vistelse på Hertahus ingår studiebesök för de som är intresserade av vinmakningen av mousserande vin och övrigt i vineriet: "Ekologiska bubblor från Sydkusten".  

Vi har dock ingen provsmakning av viner. All besökstid enligt överenskommelse. 

Kretslopp och miljöprofil

Hållbarhet är viktigt för oss. Fri tillgång till fyra cyklar för vuxna och en påhängscykel  under vistelsen.

Vandra eller cykla. Sydkustleden har nu fått nationell status och knutits samman med Kattegattleden.

Vi har dispens från kommunen att själv ta hand om vårt eget hushållsavfall på Strandåkra och Hertahus. Fermentering av matavfallet sker med hjälp av Bokashi sedan 2014, som blir fin jordförbättring i Hertahus trädgårdsland. De ekologiska fotavtrycken har minskat då matavfallet och kolet  binds in i marken på platsen istället för att transporteras bort långa sträckor för att bli biobränsle.  

På gården intill finns en trädgårdstäppa för Hertahus gäster med sparris, sommarhallon, hösthallon, tre olika sorters jordgubbar, vita och röda vinbär, björnbär, rabarber, gräslök och lite kryddväxter. 

Gäster kommer till Hertahus, äter, dricker och lämnar kvar matavfall som blir fin mylla och frodiga grönsaker i gästernas trädgårdstäppa. Kretsloppet sluts.

Konst av lokala konstnärer finns representerade på väggarna i semesterlägenheterna och i foajén med turistinformation.

​Vi ogillar katastroftänk och militanta miljöidéer. Vi tror att mycket mer kan uppnås genom att vara sakligt pålästa och inspirera andra om hållbara lösningar för människor och miljö.

Värna om miljön med att se helheten, om beslutet verkligen gör någon nytta, istället för att i miljöns namn missbruka det enbart i syfte att håva in fler och fler skatter och att det skall se bra ut på pappret.

Idag på Jordens Dag, 22 april vill vi uppmärksamma:

ATT BEVARA ÅKERMARKEN INNEBÄR HÅLLBAR UTVECKLING!

Åkermark är en ändlig resurs och det sker ingen nyproduktion av den. Ännu mer sällsynt är den unika färskpotatisjorden i trakterna av Abbekås och Bjäre. Bevara den!

Vi har inte ärvt jorden av våra föräldrar, vi har lånat den av våra barn.

Förebilder är Yuval Noah Harari, författare till Sapiens samt självständiga tänkare som drottning Margrethe II av Danmark, Helen Browning, Jordan B Peterson, Bjorn Lomborg, Gunnar Rundgren ("alltid dessa kor") och Martin Ott (Känsla för kor). Panik och skam är inget idealtillstånd när man skall fatta kloka beslut. Alarmism är negativt, särskilt för unga människors psyken. 

​Som det står på baksidan av Bjorn Lomborgs bok "Verdens sande tilstand..."For jorden og menneskene har en framtid - selvom vi hellere faester lid til löse rykter om verdens undergang end til videnskabeligt velfunderede udsagn om det motsatte".

​Vill du boka en vecka eller en minisemester på Hertahus, sänd oss ett mejl under fliken Kontakt, eller via uthyrningsannonsen under Blocket bostad under Fritidsboende - Skurup - Örmölla 153 - Hertahus semesterlägenheter.

I Abbekås, Mossby och Hörte, Bingsmarken frodas restauranger med olika inriktningar, spahotell, fiskehoddor, kiosker, cafeer och bagerier, konstutställning mm, bara att välja. Närmsta livsmedelsbutik är Thores allköp i Skivarp som har det mesta. 

VÄLKOMNA TILL SKÅNE OCH SYDKUSTEN!