På gården finns en gårdsbutik med självbetjäning.
Öppet dagligen kl. 06.30-21.00.
Färskpotatis
Rocket "karaktär inslag av beska och jordig smak" SLUT
Solist "mjuk, len och lång eftersmak" Sorten som vi ofta startar säsongen med SLUT.
Arielle SLUT
Sommarpotatis Maya SLUT
Vinterpotatis
Folwa "svag doft inslag av gräs och hö"
Bintje "smak av liten frysärta och viss beska"
King Edward VII "stor smak av smör, nötter och skogssvamp"
Amandine (delikatesspotatis) "grön doft och smak av mandelsötma" INTE ÄN
Bakpotatis, Queen Anne, lösvikt
Bakpotatis, Queen Anne, 5 kg
Delikatesspotatis (små) Folwa
Mer om potatisens smaker finns på på smak.se. Se under livsmedel/svensk potatis/potatisens smakord.
Vad tycker Du?
Lök
Gul lök, 3 kg
Gul lök, 10 kg SLUT
Röd lök, 3 kg INTE ÄN
Gul lök, styckepris
Röd lök, styckepris
Smålök, gul, lösvikt INTE ÄN
Morötter, 5 kg INTE ÄN
Fodermorötter, 25 kg INTE ÄN
ÄGG i begränsad mängd från avslappnade hönor som får sprätta utomhus eller under skyddande tak (enligt gällande lagstiftning), får andas frisk luft och själv välja sin föda.
Jordgubbar SLUT
Hallon/Blåbär SLUT
Rabarber SLUT
Sparris SLUT
Färska nässelskott från egna ekologiskt certifierade marker, SE-EKO-03 SLUT
Välkomna!
Göran Olsson
Telefon: 0705475406
Vanlig lök ger skydd mot flera cancertyper
Publicerat 2006-12-16 18:08
Vanlig lök skyddar mot cancer visar de första stora studierna på människor. Med minst en medelstor gul lök om dagen på tallriken sjönk risken för nio cancertyper med mellan 25 och över 80 procent.
Enligt en rapport från forskare på Mario Negri-institutet i Milano hjälper lök mot bland annat bröst-, livmoder, mag-, prostata och ändtarmscancer, rapporterar Svenska Dagbladet.
Studien omfattar 10 000 cancerpatienter i Italien och Schweiz vars matvanor har jämförts med 15 000 friska personer.
De som åt mest lök minskade risken för cancer i munhåla och svalg med 84 procent, för ändtarmscancer med 56 procent och för bröstcancer med 25 procent. Risken för cancer i livmoder, prostata och njurar minskade med 73, 71 respektive 31 procent, enligt studien.
Nästan för bra för att vara sant, konstaterar Alicja Wolk, professor på Karolinska institutet, i samtal med TT.
Hon varnar för eventuella felkällor: de friska vet kanske inte alla vad de har petat i sig, de som äter mycket lök har kanske över huvud taget nyttiga matvanor och de tillfrågade kan ha ändrat sina matvanor över tid.
Men att lök är hälsosamt och kan förhindra sjukdomar är inte överraskande. Den innehåller antioxidanter, svavelosande substanser de som får våra ögon att tåras och flera andra nyttiga substanser, säger Wolk.
Enligt henne spelar det mindre roll om man äter löken rå eller tillagad. Visserligen minskar c-vitaminerna när lök och andra grönsaker kokas, men de övriga substanserna blir på det hela taget kvar.
Och det spelar knappast någon roll vilken typ av lök man äter. Den kemiska uppsättningen är ungefär lika i alla. Enligt de italienska forskarna är behovet 80 gram om dagen, som en medelstor gul lök.
Alicja Wolk leder en forskargrupp som studerar kopplingen mellan matvanor och sjukdomar hos över 60 000 kvinnliga mammografipatienter och 50 000 män i Uppsala, Örebro och Västmanlands län.
Kvinnorna tillfrågades första gången 1987, en andra gång 1997 och ska, om anslag beviljas, tillfrågas en tredje gång 2007. Männen tillfrågades första gången 1997 och ska också de på nytt få besvara forskarnas frågor nästa år.
Thomas Hamberg/TT.
Gul lök
Lök är uppbyggda av tjocka, saftiga blad som ligger i lager. Ytterst ligger ett lager av tunna blad. Storlek och form varierar. Röd och gul lök (Allium cepa). Kallas även kepalök och härstammar från Västasien och växer fortfarande vild på stäpperna där. Därifrån har romarna spridit löken förde med löken till Europa. Till Amerika förde Columbus med sig löken. Idag odlas den i alla länder med tempererat klimat. I Sverige har lök odlats sedan medeltiden.
Lök kan både sås och planteras. Lök finns tillgängligt året runt, eftersom man kan vinterlagra dem. När löken är upptagen ställs den in på lagret, där den torkas med varmluft, ca +30 ºC. Den relativa luftfuktigheten bör ligga vid 60-70 %. Torkningen tar ca 10-20 dygn. När torkningen är färdig lagras den vid +1,5ºC - 0ºC och 70-75 % relativ luftfuktighet. Under dessa förhållanden kan den hålla i 4-7 månader.
Lök sorteras in i klass I och klass II.
Röd lök
Lök är uppbyggda av tjocka, saftiga blad som ligger i lager. Ytterst ligger ett lager av tunna blad. Storlek och form varierar.
Röd och gul lök (Allium cepa). Kallas även kepalök och härstammar från Västasien och växer fortfarande vild på stäpperna där. Därifrån har romarna spridit löken förde med löken till Europa. Till Amerika förde Columbus med sig löken. Idag odlas den i alla länder med tempererat klimat. I Sverige har lök odlats sedan medeltiden.
Lök kan både sås och planteras. Lök finns tillgängligt året runt, eftersom man kan vinterlagra dem. När löken är upptagen ställs den in på lagret, där den torkas med varmluft, ca +30 ºC. Den relativa luftfuktigheten bör ligga vid 60-70 %. Torkningen tar ca 10-20 dygn. När torkningen är färdig lagras den vid +1,5ºC - 0ºC och 70-75 % relativ luftfuktighet. Under dessa förhållanden kan den hålla i 4-7 månader.
Lök sorteras in i klass I och klass II.
Potatis
Potatis är fulladdad med kalium, i en stor potatis nästan fyra gånger så mycket som i en mellanstor banan. Med skal packad med fibrer och har ett stort mättnadsvärde, hög dos C-vitamin, knappt hälften av den rekommenderade dagsdosen för C-vitamin. Vidare är den en rik källa till mangan, en tredjedel av dagsbehovet i en stor potatis och även av vitamin B6, en potatis med skal innehåller 46 procent av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B6.
(ur den amerikanska nättidningen Huffington Post)
Dock viktigt att hantera den rätt; först koka potatisen och därefter kyla ner den så att stärkelsen blir resistent, särskilt viktigt för insulinresistenta visar forskning.
För 1800-talets befolkning-sökning var potatisen viktig. Potatis ger, avseende såväl energi som protein, mer än dubbelt så hög avkastning per arealenhet som spannmål, men potatisodling kräver också mer arbete. Från USA kom potatisbladmögel på 1840- talet och ledde på Irland till en svältkatastrof. Till Sverige kom sjukdomen 1845, men här fick den mer begränsade konsekvenser.
Potatis är ett billigt födoämne, riktig anti-lyxfällan-mat! Potatis är en gröda vi odlar här och slipper importera, något att tänka på i dessa tider när vår självförsörjningsgrad idag anges till under 50 %, enligt expertis på Livsmedelsverket. Under 2015 blev handelsbalansen mellan export och import av livsmedel minus 47 miljarder kronor!
Om en kris skulle inträffa skulle hyllorna i matbutikerna i Stockholm och andra större städer gapa tomma efter två dygn.
Eftersom vi ogillar katastroftänk och denna sårbarhet är någonting man kan åtgärda, så tycker vi att det är hög tid att göra detta!
.