THE WINERY IS NOW CLOSED FOR VISITORS DURING THE HARVEST AND THE FOLLOWING VINIFICATION. WELCOME BACK WHEN REOPENING!
VINERIET ÄR NU STÄNGT FÖR PROVSMAKNING UNDER DEN PÅGÅENDE SKÖRDEN OCH VINIFIERING AV ÅRETS DRUVOR. VÄLKOMNA ÅTER NÄR VI ÖPPNAR IGEN!
WINETASTING, DAILY, 13:00-20:00, PREBOOKING ON 0703794815 OR SEND A MESSAGE. WELCOME!
Granne med havet på Sydkusten mellan fiskelägena Abbekås och Hörte ligger, Strandåkra Vingård ABBEKÅSVIN ®, verksam enligt filosofin: Vin så naturligt som möjligt.
Vingården grundades 2004, ekologisk sedan starten och certifierad 2019 med inriktning torra, mousserande vita viner: Strandåkra Brut nature och Extra Brut samt torra, vita viner Strandåkra sur lie, Winter Edition.
Nyfikna på lokalt vin från Sydkusten? Letar Ni efter en unik upplevelse utöver det vanliga? Det kan jag erbjuda! På Strandåkra odlar vi till både vardag och till fest. Med Havet Som Inspiration. Tillverkningen av ekologiskt certifierade mousserande viner är exklusivt småskalig liksom grupperna jag tar emot om max 12 personer...utöver det Engagemang, Kunskap, Dryckeshantverk där alla steg i tillverkningen utförs på gården, Gästfrihet och en stunds Underhållning. Uppdaterade bilder finns på instagram: @strandakravingard
Välkomna!
Vinturism,
Vi erbjuder: Enbart Tasting, provsmakning eller inklusive övernattning under lågsäsong, B&T, Bed and Tasting.
Provsmakningar 2024,"bara ett glas vin", ett stycke skånskt dryckeshantverk med lite tunna potatischips... Pris 150 kr per person, om sällskap på 6 personer, 120 kr per person
Chauffören bjuds utan kostnad på äpplemust från Sövde musteri.
"Bara ett glas vin" ...och en stund av tystnad och stillhet i rofylld miljö utomhus...eller systematisk steg för steg-provning med nedtecknade anteckningar. Doftkit och vinplanscher finns att tillgå.
I besöket ingår även visning av vingård och vineri med vinmakning enligt la méthode traditionnelle. Välj själva alternativ som tilltalar mest.
Vinterprovningar
Under vintertid erbjuds utöver provningarna ovan även provsmakning av gårdens Gluhwein, ett värmande, kryddigt, glödgat stilla vitt vin, Strandåkra sur lie, Winter Edition som serveras med tilltugg.
Pris: 200 kr per person.
VÄLKOMNA!
Minimum antal besökare per provsmakning: 4 personer. Maxantal besökare: max 6 personer inomhus, 12 personer utomhus.
Öppettider: mellan kl.13:00 - 20:00 dagligen. Förbokning krävs, ring 0703794815 eller ännu bättre, skicka ett sms då jag ofta inte kan svara i telefon när jag jag jobbar i lantbruket.
Besökstidens längd: ca 30 min - 1 timme. Ny sittning varje hel timme.
Åldersgräns: För vuxna. Åldersgränsen är 18 år och man får vara beredd att visa upp legitimation.
Tillverkningen: Tillverkningen är ekologisk och exklusivt småskalig med bara de bästa av råvaror och material genom hela processen fram till färdig produkt. Högklassigt enkla gårdsviner.
Förbindelser: Promenera eller cykla hit säkert på Sydkustleden som går längs hela kusten från Simrishamn- Ystad-Trelleborg. Busslinje 190 stannar i Hörte hamn eller i Abbekås.
Bokning: Förbokning krävs, ring eller skicka ett sms på 0703794815. OBS! Vineriet stänger för provsmakningar vecka 39 inför vinskörden.
ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSA
Provsmakningen kan under lågsäsong, kombineras med "Bed and Tasting" som även inkluderar boende.
"Bed and Tasting innebär att Ni övernattar bekvämt på Hertahus intill, två personer i lägenhet 1 eller upp till fyra personer i lägenhet 4, efter en provsmakning på Strandåkra Vineri av gårdens egentillverkade viner, se ovan. Innan ni lämnar påföljande dag kan Ni utforska Abbekås hamn, en levande hamn året om med mysigt café, bageri och restaurang i Bongska huset.
Bokning: Skicka ett sms på tele 070-3794815 för bokning av B&T, "Bed and Tasting".
Åldersgräns: För vuxna. Åldersgränsen är 18 år och man får vara beredd att visa upp legitimation.
Välkomna!
Eva Nilsdotter Olsson, ekologisk vinbonde, M. Sc. och utbildad sommelier
Följ oss på Instagram: @strandakravingard
Tillbaka till rötterna, ursprunget...
I Nyhetsbrevet BKWine Brief, bkarlsson@bkwine.com" skriver Britt Karlsson om "vinturism". Det handlar inte om att sälja mer vin och flådiga slott är inte heller det primära, utan det handlar om att på en viss växtplats i världen där druvorna växer, dela en passion med vinmakaren, dela en smakupplevelse med nyfikna och intresserade människor från när och fjärran.
Att sälja mitt vin på Systembolaget har aldrig varit min drivkraft. Drivkraften är att skapa en hantverksmässig kvalitetsprodukt och en här- och nu-upplevelse på en ny marknadsscen...fjärran från kedjetänk och standardsortiment, men ändock till ett överkomligt pris eftersom allt arbete görs själv, hantverksmässigt med low tech utrustning.
För de vinbönder som ihärdigt hållit fast vid att deras småskaligt egenproducerade vin skall säljas på gården för att ge den ultimata upplevelsen och förståelsen för hur drycken och smaken har kommit till, kan en ljusning skönjas, våren 2025! Gårdsförsäljning kunde varit realiserad, men försenades av Januariöverenskommelsen. Att särbehandla svenskt vin och svenska vinbönder jämfört med andra EU-vinbönder, gynnar inte utvecklingen, bara mellanhänderna. En mycket vanlig situation inom svenskt jordbruk som vi motsätter oss och väljer därför att ta hand om hela processen från jord till bord.
Gårdens gröna druvsorter:
Solaris - en tysk korsning som innehåller Merzling, Riesling och Pinot gris/Ruländer/Grauburgunder
Aroma and flavour characteristics: crispy green apples, apple seeds, lemon, grapefruits, elderflower
Seyval Blanc - en fransk korsning med amerikanska rötter, Seibel 5656 och Rayon d'Or
Aroma and flavour characteristics: "fruity, grassy, zesty, grapefruits" according to De Long`s Wine Grape Varietal Table
Johanniter - en tysk korsning mellan Riesling Weiss och Freiburg 589-54
Aroma and flavour characteristics: "tropical fruits, apricot, pears, citrus, yellow apples, fruity"
Melon de Bourgogne eller Melon Blanc från Loire
Aroma and flavour characteristics: "green apple, grassy aromas, lemon, seaspray"
Under utvärdering
Pinot noir précoce
Nässlor är också "våran grej" på Strandåkra Vineri.
Nässelskott från våra EU-ekologiskt certifierade marker plockas på beställning för leverans till gourmetrestauranger och till gårdsbutiken.