Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@abbekas.se

               Strandåkra Vingård ABBEKÅSVIN ® - ekologisk sedan 2004

Granne med havet på Sydkusten mellan fiskelägena Abbekås och Hörte ligger, Strandåkra Vingård  ABBEKÅSVIN ®, verksam enligt filosofin: Vin så naturligt som möjligt.

​Vingården grundades 2004, ekologisk sedan starten och certifierad 2019 med inriktning torra, mousserande vita viner: Strandåkra Brut nature.

​Gårdens gröna druvsorter:

​Solaris - en tysk korsning som innehåller Merzling, Riesling och Pinot gris/Ruländer/Grauburgunder

Aroma and flavour characteristics: crispy green apples, apple seeds, lemon, grapefruits, elderberry

Seyval Blanc - en fransk korsning med amerikanska rötter, Seibel 5656 och Rayon d'Or

Aroma and flavour characteristics:  "fruity, grassy, zesty, grapefruits" according to De Long`s Wine Grape Varietal Table

Johanniter - en tysk korsning mellan Riesling Weiss och Freiburg 589-54

Aroma and flavour characteristics: "tropical fruits, apricot, pears, citrus, yellow apples, fruity"

Melon de Bourgogne- under utvärdering.

​Aroma and flavour characteristics: "lemon, seaspray"

Vinturism

​Nyfikna på lokalt vin från Sydkusten?

Vi odlar till vardag och till fest! Välkomna på en festlig provsmakning i vineriet! 

Tillverkningen är ekologisk och exklusivt småskalig med bara de bästa av råvaror och material genom hela processen fram till färdig produkt. 

För alla intresserade som uppnått godkänd ålder, till folkliga priser.

​Sabrering ingår givetvis. Tidsbokning görs på 0703794815.

​Provsmakningen, av gårdens ekologiska egentillverkade, torra, mousserande viner "kan under lågsäsong kombineras med "Bo på Vingård" som även inkluderar boende, se nedan.

För vuxna. Åldersgränsen är 18 år och man får vara beredd på att visa upp legitimation.

Provsmakningen finns i två utföranden:

Ett glas mousserande vin, Strandåkra Brut nature, valfri årgång  eller 

Vertikalprovning av två årgångar av mousserande vin, Strandåkra Brut nature i en fridfullt informell, lantlig och maritim miljö.

Provsmakningen kan fås improviserad eller som en systematisk steg för steg-provning med nedtecknade anteckningar, rundvisning av vinmakningen enligt la méthode traditionelle och methóde ancestrale.

Minimum antal gäster per gång är 5 personer, (idealet är 5 personer) pristillägg per glas vin om färre än 5 personer. Ring för prisuppgifter. Sittningen tar ca  3/4 - 1 timme beroende på val. 

"Bo på Vingård" -konceptet innebär i vår regi att ni bor bekvämt på Hertahus intill, två eller fyra personer i lägenhet 4 och kommer över till oss på Strandåkra Vineri för en provsmakning av gårdens egentillverkade viner, se ovan. Under ett dygn kan ni utforska Sydkusten, fiskelägena Abbekås och Hörte med omnejd, promenera eller låna cyklar av oss, fika eller köpa nybakat bröd från bageriet i hamnen eller äta på någon av traktens olika matställen, boka en spa-behandling på Mossbylund eller kanske bara vara...

För den som vill ge bort en unik present och upplevelse till sig själv eller andra. Vi utfärdar även presentkort.

Bokning för provsmakning  på tele 070-3794815. 

Bokning av "Bo på Vingård" i lägenhet 4 fr. o m 17/9, vecka 37

Följ oss på Instagram: @strandakravingard

Välkomna!

​Eva Nilsdotter Olsson, ekologisk vinbonde, M. Sc. och utbildad sommelier

​I Nyhetsbrevet BKWine Brief, bkarlsson@bkwine.com"  skriver Britt Karlsson om "vinturism". Det handlar inte om att sälja mer vin och flådiga slott är inte heller det primära, utan det handlar om att på en viss växtplats i världen där druvorna växer, dela en passion med vinmakaren, dela en smakupplevelse med nyfikna och intresserade människor, också de från olika delar av världen. Så rätt så! En gårdsförsäljning hade underlättat i landet som enligt undertecknad "silar mygg och sväljer kameler" ... nu blir det tidigast 2023...

Att sälja mitt vin på Systembolaget har aldrig varit min drivkraft. För de vinbönder som ihärdigt hållit fast vid att deras småskaligt egenproducerade vin skall säljas på gården (18 år för egen del) för att ge den ultimata upplevelsen och förståelsen för hur drycken och smaken har kommit till, kan nu en ljusning skönjas, trots förseningar i samband med Januariöverenskommelsen. Verkligheten håller på att komma ikapp.

​Nässlor är också "våran grej" på Strandåkra Vineri.

Nässelskott från våra EU-ekologiskt certifierade marker plockas på beställning för leverans till gourmetrestauranger och till gårdsbutiken.