Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@abbekas.se

               Strandåkra Vingård ABBEKÅSVIN ® - ekologisk sedan 2004

Granne med havet på Sydkusten mellan fiskelägena Abbekås och Hörte ligger, Strandåkra Vingård  ABBEKÅSVIN ®, verksam enligt filosofin: Vin så naturligt som möjligt.     

​"Det piskande havet och de saltstänkta vågorna kan om man sluter ögonen förnimmas av en viss sälta i de torra, mousserande vinerna och kraften och dånet från dem av de ofantliga mängder små, porlande bubblor som sätts i rörelse när korken flyger av."

​eller

​"Som att slänga sig i en våg, tumla runt några varv och förlora kontrollen några sekunder för att återigen landa mjukt på fötterna igen."

Observera att uttrycket inte på något sätt avser att förhärliga alkohol utan är ett sätt att beskriva Strandåkras vin i form av en kvadruppel salchow? 

​Strandåkra Vingård etablerades 2004, ekologisk sedan starten och certifierad sedan 2019.

​Konkurrenskraftiga ekologiska viner enligt biodynamiska principer var målet som jag nu tror mig kunna skönja, efter år av försöksverksamhet, för att hitta den ultimata vinstilen. Varför belasta miljön mer om man klarar sin produktion utan?  Varför välja mellan svenskt och ekovin när man kan få båda, svenskt ekovin!

Vitis vinifera är ingen kvävekrävande växt och eko-vingården blir en oas för många nyttor förutom att producera  ekovin.

Intresset att odla ekovin fick mig att söka bortom det traditionella spannet till Ekologiska Lantbrukare och Biodynamiska föreningen för att kunna utbyta erfarenheter och få inspiration av likasinnade.

Vi finns representerade på OrganicSweden, se under Ekoportalen och Strandåkra Vingård.

Vingårdens inriktning är mousserande viner: Strandåkra Brut nature

​Gårdens gröna druvsorter:

​Solaris - en tysk korsning som innehåller Merzling, Riesling och Pinot gris/Ruländer/Grauburgunder

Melon de Bourgogne - en fransk korsning mellan Pinot Blanc och Gouais blanc

Seyval Blanc - en fransk korsning med amerikanska rötter, Seibel 5656 och Rayon d'Or

Johanniter - en tysk korsning mellan Riesling Weiss och Freiburg 589-54

​" Frankrike har på tio år tredubblat sin areal med ekologiska vingårdar. 2017 (senaste siffrorna) hade en stor ökning. Samma utveckling ser man i de flesta andra stora vinländer."

"Prognosen är att utvecklingen kommer att fortsätta i samma takt" 

"Till och med de stora (och lite traditionstyngda, gammaldags) kända slotten i Bordeaux inriktar sig mer och mer på ekologiskt. Chateau Pontet Canet var pionjär. Nyligen sa Bernard Arnault, ägaren till Chateau d'Yquem att man satsar på att bli ekologisk. Och biodynamisk. Arnault kontrollerar även 22 % av produktionen i Champagne och 46 % i Cognac (som ju har sitt ursprung i vin) så hans inflytande kan man inte underskatta."

​Ur: Nyhetsbrevet BKWine Brief. Sveriges mest lästa kvalitetssajt om vin sedan 1996.

Bok: Vinet och Miljön Ekologiskt, biodynamiskt och naturligt.  Britt Karlsson och Per Karlsson 

bkarlsson@bkwine.com"

Var rädd om de eko-bönder som finns med mål och visioner istället för krav. Att kräva att en viss areal ett visst år skall vara ekologiskt omställd är ett effektivt sätt att onödigt förstöra motivationens starka positiva drivkrafter. Eko-diktatur, nej tack! Det finns betydligt klokare sätt.

Istället för att vila på lagrarna bör vi vara i ständig utveckling, så att även andra odlare bedömer metoderna som realistiska och blir inspirerade att helt enkelt börja använda samma metoder eller delar av dem som redan görs. En förebild på detta område är Per Modig på gården Fagraslätt, innovativ och kunnig.

En annan viktig förebild är Helen Browning. Hon bedömer sin framgång utifrån hur många personer som kan försörja sig och sina familjer på ett meningsfullt och hälsosamt sätt utifrån gårdens verksamheter. "-Marken måste kunna livnära fler människor och ge ännu fler möjlighet att leva på ett givande sätt. Det är en sådan lokal gemenskap jag vill bygga." 

Ur branschtidningen "E - Ekologiskt lantbruk" 

​Bok: "Pig. Tales from an organic farm". 

Resan går nu vidare mot BIO, biodynamiskt odlat och vinifierat mousserande vin.

                               

​Vinturism, studiebesök på vingården och i vineriet.

Läs i Nyhetsbrevet BKWine Brief vad Britt Karlsson uttalar sig om "vinturism". Det handlar inte om att sälja mer vin och flådiga slott är inte heller det primära, utan det handlar om att på en viss växtplats i världen där druvorna växer, dela en passion med vinmakaren, dela en smakupplevelse med nyfikna och intresserade människor, också de från olika delar av världen. Så rätt så!  En gårdsförsäljning hade underlättat i landet som enligt undertecknad "silar mygg och sväljer kameler".

Nässlor och Vin är vårt signum på Strandåkra Vineri. Vi jobbar på provsmakningar av eget vin 2022, "provsmakning vid havet av gårdens vita och en bit (nässel)bröd i all enkelhet" men även vinprovningar från utvalda vinregioner och från de små ekologiska och biodynamiska odlarna eller vignerons indépendants med personlig stil, för att jämföra hur det egna upplevs tillsammans med de övriga.

I en veckas vistelse på Hertahus ingår studiebesök för de som är intresserade av vinmakningen i vineriet: 

"Ekologiska bubblor från Sydkusten"

VI VÄNTAR FORTFARANDE ENVIST PÅ SMÅSKALIG GÅRDSFÖRSÄLJNING AV VIN, SVEKFULLA POLITIKER TILL TROTS!

En politik med dubbla bottnar där politiker överlämnar diplom till dem som kämpar för småskalig gårdsförsäljning av vin eller gör sig en affärsidé av svenskt vin, samtidigt som de via sina mandat faktiskt hindrar gårdsförsäljning, gynnar inte svensk vinnäring att stå på egna ben utan mellanhänder, endast förakt för just sådana politiker.

​Eva Nilsdotter Olsson, ekologisk vinbonde, M. Sc. och sommelier