Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@abbekas.se

               Strandåkra Vingård ABBEKÅSVIN ® - ekologisk sedan 2004

Granne med havet på Sydkusten mellan fiskelägena Abbekås och Hörte ligger, Strandåkra Vingård  ABBEKÅSVIN ®, verksam enligt filosofin: Vin så naturligt som möjligt.

​Vingården grundades 2004, ekologisk sedan starten och certifierad 2019 med inriktning torra, mousserande vita viner: Strandåkra Brut nature och Extra Brut.

Vinturism

​OBS! Vineriet är i år stängt för besöksverksamhet med provsmakningar från vecka 36 och framåt till slutet av november på grund av rekordtidig skörd. Välkomna åter på en stämningsfull Decemberprovning!

​På Strandåkra odlar vi till både vardag och till fest. Med Havet Som Inspiration. 

​Nyfikna på lokalt vin från Sydkusten? Letar Ni efter en unik upplevelse utöver det vanliga?  Det kan jag erbjuda!  Tillverkningen av ekologiskt certifierade mousserande viner är exklusivt småskalig liksom grupperna jag tar emot om max sex personer...utöver det Engagemang, Kunskap, Dryckeshantverk, Gästfrihet och en stunds Underhållning.

Välkomna att boka ett besök med en provsmakning i vineriet av gårdens ekologiska egentillverkade, torra, mousserande viner. 

WINETASTING, DAILY, 13:00-20:00, PREBOOKING ON 0703794815. WELCOME!

​Ett besök kostar 500 kr per person året om och omfattar visning av vingård och vineri med vinmakning enligt la méthode traditionnelle. 

Provsmakningen består av en vertikalprovning av tre årgångar av gårdens egentillverkade mousserande viner med tilltugg. Besöket omfattar också en systematisk steg för steg-provning med nedtecknade anteckningar. Doftkit och vinplanscher finns att tillgå.

Så samla ihop ett gäng på minimum 4 personer och max sex personer för en provsmakning... After Work, Möhippa, Svensexa eller annat tillfälle där man bara vill stråla samman för att uppleva något tillsammans.

​Minimum antal besökare per provsmakning: minimum 4 personer.

Maxantal besökare per provsmakning:  max 6 personer.

Öppettider: mellan kl.13:00 - 20:00 dagligen, året runt. Förbokning.

Besökstidens längd: tills vi blir klara; minimum 2 timmar.

Åldersgräns: För vuxna. Åldersgränsen är 18 år och man får vara beredd att visa upp legitimation.

Pris: 500 kr per person, året om. Stängt under skörden i slutet av september och en månad framåt.

Tillverkningen: Tillverkningen är ekologisk och exklusivt småskalig med bara de bästa av råvaror och material genom hela processen fram till färdig produkt. ​Sabrering ingår givetvis.

​Förbindelser: Promenera eller cykla hit säkert på Sydkustleden som går längs hela kusten från Simrishamn- Ystad-Trelleborg. Busslinje 190 stannar i Hörte hamn eller i Abbekås.

Bokning: Förbokas, ring eller skicka gärna ett sms på mob. 0703794815 eller lägg en lapp i lådan i gårdsbutiken med önskat datum, klockslag, antal vuxna personer samt telefonnummer eller mailadress, så ordnar jag det.

ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSA

Provsmakningen kan under lågsäsong, om ledigt, kombineras med "Bo på Vingård" som även inkluderar boende.

"Bo på Vingård" -konceptet innebär i vår regi att ni ( i mån av ledigt under lågsäsong) bor bekvämt på Hertahus intill, två eller fyra personer i lägenhet 4 och kommer över till oss på Strandåkra Vineri för en provsmakning av gårdens egentillverkade viner, se ovan. Under ett dygn kan ni utforska Sydkusten, fiskelägena Abbekås och Hörte med omnejd, promenera eller låna cyklar av oss, fika eller köpa nybakat bröd från bageriet i hamnen eller äta på någon av traktens olika matställen, prova på en ölprovning på Hönsinge Hantwerksbryggeri eller att dreja på mysiga atelje 1030 nästgårds eller kanske "bara vara"...

​Bokning: Skicka ett sms på tele 070-3794815 för bokning av "Bo på Vingård". 

OBS! FULLBOKAT på Hertahus för ordinarie semestersäsong 2023, låg- och högsäsong med uthyrning veckovis. "Bo på Vingård" under ett dygn åter tillbaka i höst efter semestersäsongens slut.

​Välkomna!

​Eva Nilsdotter Olsson, ekologisk vinbonde, M. Sc. och utbildad sommelier

​Följ oss på Instagram: @strandakravingard

​​Tillbaka till rötterna, ursprunget...

​I Nyhetsbrevet BKWine Brief, bkarlsson@bkwine.com"  skriver Britt Karlsson om "vinturism". Det handlar inte om att sälja mer vin och flådiga slott är inte heller det primära, utan det handlar om att på en viss växtplats i världen där druvorna växer, dela en passion med vinmakaren, dela en smakupplevelse med nyfikna och intresserade människor från när och fjärran. 

​Att sälja mitt vin på Systembolaget har aldrig varit min drivkraft. Drivkraften är att skapa en hantverksmässig kvalitetsprodukt och en här- och nu-upplevelse på en ny marknadsscen...fjärran från kedjetänk och standardsortiment, men ändock till ett överkomligt pris eftersom allt arbete görs själv, hantverksmässigt med low tech utrustning.

För de vinbönder som ihärdigt hållit fast vid att deras småskaligt egenproducerade vin skall säljas på gården för att ge den ultimata upplevelsen och förståelsen för hur drycken och smaken har kommit till, kan ännu inte en ljusning skönjas. Gårdsförsäljning kunde varit realiserad, men försenades av Januariöverenskommelsen. Att särbehandla svenskt vin och svenska vinbönder jämfört med andra EU-vinbönder, gynnar inte utvecklingen, bara mellanhänderna. Men skam den som ger sig!

​Gårdens gröna druvsorter:

​Solaris - en tysk korsning som innehåller Merzling, Riesling och Pinot gris/Ruländer/Grauburgunder

Aroma and flavour characteristics: crispy green apples, apple seeds, lemon, grapefruits, elderflower

Seyval Blanc - en fransk korsning med amerikanska rötter, Seibel 5656 och Rayon d'Or

Aroma and flavour characteristics: "fruity, grassy, zesty, grapefruits" according to De Long`s Wine Grape Varietal Table

Johanniter - en tysk korsning mellan Riesling Weiss och Freiburg 589-54

Aroma and flavour characteristics: "tropical fruits, apricot, pears, citrus, yellow apples, fruity"

Melon de Bourgogne eller Melon Blanc från Loire

​Aroma and flavour characteristics: "green apple, grassy aromas, lemon, seaspray"

​Nässlor är också "våran grej" på Strandåkra Vineri.

Nässelskott från våra EU-ekologiskt certifierade marker plockas på beställning för leverans till gourmetrestauranger och till gårdsbutiken.