Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@abbekas.se

               Strandåkra Vingård ABBEKÅSVIN ® - ekologisk sedan 2004

Granne med havet på Sydkusten mellan fiskelägena Abbekås och Hörte ligger, Strandåkra Vingård  ABBEKÅSVIN ®, verksam enligt filosofin: Vin så naturligt som möjligt.

​Vingården grundades 2004, ekologisk sedan starten och certifierad 2019 med inriktning torra, mousserande vita viner: Strandåkra Brut nature.

Vinturism

​Nyfikna på lokalt vin från Sydkusten?

På Strandåkra odlar vi till vardag och till fest. Med Havet Som Inspiration. Välkomna på en provsmakning i vineriet av gårdens ekologiska egentillverkade, torra, mousserande viner. 

WINETASTING, DAILY, 13:00-20:00, PREBOOKING ON 0703794815. WELCOME!

Provsmakningen finns i två utföranden:

Ett glas mousserande vin, Strandåkra Brut nature, valfri årgång  eller 

Vertikalprovning av två årgångar av mousserande vin, Strandåkra Brut nature med skånska potatischips toppade med tångcaviar som tilltugg. Provsmakningen kan fås med eller utan systematisk steg för steg-provning med nedtecknade anteckningar och en rundvisning av vinmakningen enligt la méthode traditionelle. Sittningen tar mellan en halvtimme upp till en timme beroende på val. 

Så samla ihop ett gäng på max sex personer för en provsmakning... After Work, Möhippa, Svensexa eller annat tillfälle där man bara vill stråla samman för att uppleva något tillsammans.

Pris per glas: 150 kr per glas vid minimum antal av 2 personer per årgång. 

Maxantal besökare per provsmakning:  max 6 personer.

Öppettider: mellan kl.13:00 - 20:00 dagligen, året runt

Besökstidens längd: valfritt, vanligast ca 1 timme.

Åldersgräns: För vuxna. Åldersgränsen är 18 år och man får vara beredd att visa upp legitimation.

Tillverkningen: Tillverkningen är ekologisk och exklusivt småskalig med bara de bästa av råvaror och material genom hela processen fram till färdig produkt. ​Sabrering ingår givetvis.

​Förbindelser: Promenera eller cykla hit säkert på Sydkustleden som går längs hela kusten från Simrishamn- Ystad-Trelleborg. Busslinje 190 stannar i Hörte hamn eller i Abbekås.

Bokning: Förbokas, skicka gärna ett sms på mob. 0703794815 eller lägg en lapp i lådan i gårdsbutiken med önskat datum, klockslag, antal personer samt telefonnummer eller mailadress, så ordnar vi det.

ALKOHOL KAN SKADA DIN HÄLSA

Provsmakningen kan under lågsäsong, om ledigt, kombineras med "Bo på Vingård" som även inkluderar boende.

"Bo på Vingård" -konceptet innebär i vår regi att ni ( i mån av ledigt under lågsäsong) bor bekvämt på Hertahus intill, två eller fyra personer i lägenhet 4 och kommer över till oss på Strandåkra Vineri för en provsmakning av gårdens egentillverkade viner, se ovan. Under ett dygn kan ni utforska Sydkusten, fiskelägena Abbekås och Hörte med omnejd, promenera eller låna cyklar av oss, fika eller köpa nybakat bröd från bageriet i hamnen eller äta på någon av traktens olika matställen, prova på att dreja på mysiga atelje 1030 nästgårds eller kanske bara vara...

​Bokning: Skicka ett sms på tele 070-3794815 för bokning av "Bo på Vingård". 

OBS! FULLBOKAT på Hertahus för ordinarie semestersäsong 2023, låg- och högsäsong med uthyrning veckovis. Lägenhet 4,  endast ledig Midsommarveckan vecka 25 och veckan därpå, vecka 26 för veckovis uthyrning. "Bo på Vingård" under ett dygn åter tillbaka i höst efter semestersäsongens slut.

​Välkomna!

​Eva Nilsdotter Olsson, ekologisk vinbonde, M. Sc. och utbildad sommelier

​Följ oss på Instagram: @strandakravingard

​​Tillbaka till rötterna, ursprunget...

​I Nyhetsbrevet BKWine Brief, bkarlsson@bkwine.com"  skriver Britt Karlsson om "vinturism". Det handlar inte om att sälja mer vin och flådiga slott är inte heller det primära, utan det handlar om att på en viss växtplats i världen där druvorna växer, dela en passion med vinmakaren, dela en smakupplevelse med nyfikna och intresserade människor från när och fjärran. 

​Att sälja mitt vin på Systembolaget har aldrig varit min drivkraft. Drivkraften är att skapa en hantverksmässig kvalitetsprodukt och en här- och nu-upplevelse på en ny marknadsscen...fjärran från kedjetänk och standardsortiment, men ändock till ett överkomligt pris eftersom allt arbete görs själv.

För de vinbönder som ihärdigt hållit fast vid att deras småskaligt egenproducerade vin skall säljas på gården för att ge den ultimata upplevelsen och förståelsen för hur drycken och smaken har kommit till, kan ännu inte en ljusning skönjas. Gårdsförsäljning kunde varit realiserad, men försenades av Januariöverenskommelsen. Att särbehandla svenskt vin och svenska vinbönder jämfört med andra EU-vinbönder, gynnar inte utvecklingen, bara mellanhänderna. Vem vet, det kanske blir en gårdsförsäljning i Sverige, monopolstyrd och domesticerad, samlad på ett ställe, (ungefär som att beskåda stora kattdjur på zoo istället för i deras naturliga habitat)..så att medborgare, typ, som en hämmad "svensk Beyoncé-publik" får uppleva "gårdsförsäljning" även i det här landet?... Statliga Vin & Sprit AB, numera en del i storkoncernen Pernod-Ricard har ju faktiskt ägt en egen vingård, Domaine Rabiega, i Frankrike...vad syftet nu var med den, kan man fråga sig... Men vi valsar ändå åt rätt håll, dansförbudet upphävt...Skam den som ger sig!

​Gårdens gröna druvsorter:

​Solaris - en tysk korsning som innehåller Merzling, Riesling och Pinot gris/Ruländer/Grauburgunder

Aroma and flavour characteristics: crispy green apples, apple seeds, lemon, grapefruits, elderberry

Seyval Blanc - en fransk korsning med amerikanska rötter, Seibel 5656 och Rayon d'Or

Aroma and flavour characteristics: "fruity, grassy, zesty, grapefruits" according to De Long`s Wine Grape Varietal Table

Johanniter - en tysk korsning mellan Riesling Weiss och Freiburg 589-54

Aroma and flavour characteristics: "tropical fruits, apricot, pears, citrus, yellow apples, fruity"

Melon de Bourgogne- under utvärdering.

​Aroma and flavour characteristics: "lemon, seaspray"

​Nässlor är också "våran grej" på Strandåkra Vineri.

Nässelskott från våra EU-ekologiskt certifierade marker plockas på beställning för leverans till gourmetrestauranger och till gårdsbutiken.