Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@abbekas.se

               Strandåkra Vingård ABBEKÅSVIN ® - ekologisk sedan 2004

Granne med havet på Sydkusten mellan fiskelägena Abbekås och Hörte ligger, Strandåkra Vingård  ABBEKÅSVIN ®, verksam enligt filosofin: Vin så naturligt som möjligt.     

​"Det piskande havet och de saltstänkta vågorna kan om man sluter ögonen förnimmas av en viss sälta i de torra, mousserande vinerna och kraften och dånet från dem av de ofantliga mängder små, porlande bubblor som sätts i rörelse när korken flyger av."

​eller

​"Som att slänga sig i en våg, tumla runt några varv och förlora kontrollen några sekunder för att återigen landa mjukt på fötterna igen."

Observera att uttrycket inte på något sätt avser att förhärliga alkohol utan är ett sätt att beskriva Strandåkras vin i form av en kvadruppel salchow? 

​Strandåkra Vingård etablerades 2004, ekologisk sedan starten, i enlighet med biodynamiska principer och certifierad sedan 2019.

​Vingårdens inriktning är mousserande viner: Strandåkra Brut nature

​Gårdens gröna druvsorter:

​Solaris - en tysk korsning som innehåller Merzling, Riesling och Pinot gris/Ruländer/Grauburgunder

Melon de Bourgogne - en fransk korsning mellan Pinot Blanc och Gouais blanc

Seyval Blanc - en fransk korsning med amerikanska rötter, Seibel 5656 och Rayon d'Or

Johanniter - en tysk korsning mellan Riesling Weiss och Freiburg 589-54

​" Frankrike har på tio år tredubblat sin areal med ekologiska vingårdar. 2017 (senaste siffrorna) hade en stor ökning. Samma utveckling ser man i de flesta andra stora vinländer."

"Prognosen är att utvecklingen kommer att fortsätta i samma takt" 

"Till och med de stora (och lite traditionstyngda, gammaldags) kända slotten i Bordeaux inriktar sig mer och mer på ekologiskt. Chateau Pontet Canet var pionjär. Nyligen sa Bernard Arnault, ägaren till Chateau d'Yquem att man satsar på att bli ekologisk. Och biodynamisk. Arnault kontrollerar även 22 % av produktionen i Champagne och 46 % i Cognac (som ju har sitt ursprung i vin) så hans inflytande kan man inte underskatta."

​Ur: Nyhetsbrevet BKWine Brief. Sveriges mest lästa kvalitetssajt om vin sedan 1996.

Bok: Vinet och Miljön Ekologiskt, biodynamiskt och naturligt.  Britt Karlsson och Per Karlsson 

bkarlsson@bkwine.com"

Nässlor och Vin är vårt signum på Strandåkra Vineri.

Nässelskott från våra EU-ekologiskt certifierade marker plockas på beställning för leverans till gourmetrestauranger.

Vinturism

​Förhoppningsvis är vi snart igång med våra provsmakningar: "Maritima vinupplevelser med Abbekåsvin ®". Mer info kommer snart.

Läs i Nyhetsbrevet BKWine Brief när Britt Karlsson uttalar sig om "vinturism". Det handlar inte om att sälja mer vin och flådiga slott är inte heller det primära, utan det handlar om att på en viss växtplats i världen där druvorna växer, dela en passion med vinmakaren, dela en smakupplevelse med nyfikna och intresserade människor, också de från olika delar av världen. Så rätt så!  En gårdsförsäljning hade underlättat i landet som enligt undertecknad "silar mygg och sväljer kameler" ... nu blir det tidigast 2023...

Att sälja mitt vin på Systembolaget har aldrig varit min drivkraft. För de vinbönder som ihärdigt hållit fast vid att deras småskaligt egenproducerade vin skall säljas på gården (18 år för egen del) för att ge den ultimata upplevelsen och förståelsen för hur drycken och smaken har kommit till, kan nu en ljusning skönjas, trots förseningar i samband med Januariöverenskommelsen. Verkligheten håller på att komma ikapp.

Eva Nilsdotter Olsson, ekologisk vinbonde, M. Sc. och sommelier