Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@abbekas.se

Omdömen

Vin påminner oss om tingens förgänglighet…. Varken diplomerade Strandåkras Madeleine Angevine 2006 eller Strandåkras Rondo 2007 som vann sin klass (rött vin) vid vinbedömningen 2008, fanns kvar inför Anders Fagerström (Sydsvenska Dagbladet och Kristianstadsbladets vinexpert)och Oz Clarkes (världskänd vinskribent) provning av skånska viner. Ofta är det så att de första skördarna ger enbart mindre mängder vin, så jag var tacksam att få ihop tillräckligt med vin till just vinbedömningen 2008.

​Inför Oz Clarkes provning av skånska viner 23 januari 2011 fanns av dessa viner kvar endast ett härligt doft-och smakminne och Strandåkra Vingård deltog istället med Strandåkras Amarondeo. Ett ambitiöst men inte helt lyckat försök i att framställa ett svavelfritt vin, fritt från svavel både i odling och vid själva vinifieringen. Vinet ansågs ha potential men en aning oxiderat och blev inte alls godkänt vid vindiplomeringen 2010. Så egentligen hade vi inte tänkt lämna in något vin... Men eftersom Oz Clarke ville se hela bredden av skånska viner i nuläget, både bra och mindre bra… - självklart ville vi dela med oss av det! Så här stod det på etiketten:

​Strandåkras

AMARONDEO

2009

Mare Rondo Amore

Our Rondo has aromas of raisins and cherries and

unfortunately also mushrooms and soya.

It is not a perfect wine, see it as a “beginners try”

in making a wine free of sulphites.

Strandåkra Vingård, an organic vineyard

deeply committed to sustainable winegrowing,

is operating at the Southcost, just outside

the small fishing-village Abbekås.

Unoaked. 12 vol%.

A wine with as few additives as possible.

“Enjoy” this red wine with a generous handful of nuts .

www.strandakra.se

Och så här skrev Oz Clarke om Strandåkras Amarondeo:

Strandåkras Amarondeo 2009: I ett följebrev till provflaskan skrapar vinmakerskan med foten och ursäktar sig; det finns både svamp och soja i smaken. Jo, förvisso – vinet är lite oxiderat. Råd: Var inte livrädd för lite svavel! Men framför allt: Fortsätt! För bakom oxidationen finns en härlig fruktkoncentration och viljan att göra ett vin med personlig karaktär.