Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@abbekas.se

Vinprovningar

​Vin- och honungsprovningar 2014

​Vinprovningar av ekologiska viner vid havet under

ledning av Viktoria Bassani från Cellar Wines

I år sätter vi inte ut något datum för våra provningar utan välkomnar istället grupper, stora som små, att kontakta oss vid intresse av våra evenemang nedan. Hjärtligt välkomna!

Vinprovning av fyra ekologiska och biodynamiska viner

Vinprovning av fyra alkoholfria viner

Honungsföreläsning och provning

Vin är så mycket mer än bara en måltidsdryck och kompanjon till mat. Alla de val som görs redan vid odlingen av druvorna på vinstockarna har stor betydelse för hur det färdiga vinet ter sig och hur vi upplever doft och smak. Detta och mycket mer får vi veta mer om när vi ansluter till en vinprovning på ekologiska Strandåkra Vingård på den vackra skånska sydkusten. Efter en liten promenad bland raden av vinstockar så bänkar vi oss med en uppsättning av fyra viner framför oss. Valet av viner till provningen har skett utifrån dagens tema och bland biodynamiska och ekologiska viner där odling i harmoni med naturen och traditionell vinmakning är högsta prioritet.

Under provningen lär vi oss skillnader i färg, doft och smak. Vi går igenom hur klimat, jordmån, odlingsmetoder,vinmakning och lagring kan påverka vinet. Varje vin kan även förmedla unika karaktärer kring odlingsplatsen och vingårdens roll som ett nav i kulturhistoria samt vinmakarens personlighet. Allt detta sammantaget är det som gör vin så fascinerande! Efter avslutad provning kan varje deltagare sammanfatta i vilken utsträckning som han eller hon uppskattar vinet ifråga.

Provningsledare är Viktoria Bassani från Cellar Wines. Viktoria har en vinutbildning från University of Adelaide, Australien och har arbetat i vinbranschen i 20 år. Hennes fokus under vinprovningar är för deltagarna att lära känna sina egna smakpreferenser och utveckla sin egen förmåga att uppfatta doft och smak.

Intresset för mat och vin ökar ständigt. Men hur mycket omsorg ägnar man egentligen åt alternativet alkoholfria viner? Det har hänt en del på området, sägs det. Vi undersöker om det är sant.

Jag har aldrig varit speciellt intresserad av honung och inte tyckt det var särskilt gott heller. Inte förrän jag fick uppleva "svensk sommar på burk"; Viktoria Bassanis skånska honung med smak av fläderblom. Välkomna Ni också att ta del av den här positiva upplevelsen!

​ OBS! Är det färre antal än 12 deltagare så kommer det att behövas ett litet ytterligare vinkostnadstillägg. Presentkort kan utfärdas.

Plats: Strandåkra Vingård utanför Abbekås. Bokning görs på: strandakra@swipnet.se​ eller 0703-794815. För ytterligare upplysning av själva vinprovningarna, kontakta Viktoria Bassani , viktoria.bassani@cellarwines.se​eller 040-456498, www.cellarwines.se eller www.bidrottningen.se

Välkomna hälsar Eva och Göran Olsson