Kontaktinfo

​​Strandåkra Abbekås

Adress: Örmölla 258 27453 Skivarp

Telefon: 0411-533116

Mobil: 0705-47 54 06

E-Mail: strandakra@swipnet.se

Strandåkra Vingård   

Strandåkra Vingård etablerades 2004, en ekologisk vingård som bedrivs utan handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Vi startade med traditionell vinmakning på hobbynivå och erhöll två diplom vid den första registrerade vindiplomeringen anordnad av Föreningen Svenska Vinodlare som ägde rum 2008. Ett vardera, för vårt vita Madeleine Angevine 2006 respektive röda vin, Rondo 2007, den senare för övrigt bäst i sin klass i konkurrens med ca 40 andra vingårdar, varav en del kommersiella. Detta var stort för en liten hobbyvingård. 

Därefter följde ca 10 år av experimentlusta på hobbynivå, där jag tog ut svängarna rejält....nyfikenheten, viljan att utvecklas och att gå sin egen väg har alltid varit stor här på Strandåkra Vingård...svavelfritt vin, rose, beaujolais noveau för både rött och vitt, mousserande, brut nature, naturvin. Genom de lärorika experimentvinerna kom jag fram till min filosofi. Strandåkra Vingård, vin så naturligt som möjligt. Avskalat och rent med druvan i fokus och minimalt med vinmakning. Att jobba långsiktigt med högsta kvalitet som målsättning. 

Vingårdens nuvarande inriktning är dess vita viner Blackbird, inklusive mousserande, brut nature, som ännu inte finns kommersiellt på marknaden. 

Namnet Blackbird kom till under en gruppövning under sommelierutbildningen, som gick ut på att blanda ett eget vin och marknadsföra det. Jag hade mitt mousserande vin från 2014 i åtanke med lansering vid Valborg istället för Nyårsafton. Valborgsmässoafton på Strandåkra, till och med festligare än själva nyårsafton. Alla grannar drar sitt strå till stacken. Gemensam middag och därefter Valborgsbål vid havet. Tillsammans välkomnar vi den efterlängtade VÅREN!

Strandåkras Blackbird - en lika sprittande upplevelse och säkert vårtecken som koltrasten!

Strandåkra Vineri blev godkänt hösten 2017. Där tillverkas även morotsjuice och rödbetsjuice samt torkat nässelpulver som säljs i gårdsbutiken. 

Vingården och vineriet visas i nuläget endast för våra semestergäster på Hertahus på grund av tidsbrist.

Välkomna hälsar Eva Nilsdotter Olsson, ekologisk vinbonde och sommelier